Felépült a Grand Corvin 2, új városrehabilitációs fejlesztésbe kezd a Cordia

Befejező állomásához érkezett Közép-Európa legnagyobb, több mint másfél évtizede elindított városrész-megújítási programjának központi eleme, a Futureal-csoport által jegyzett Corvin Sétány. Elkészült ugyanis a Sétány utolsó lakóháza, a Grand Corvin második üteme, a lakók folyamatosan veszik birtokba otthonaikat. Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája – amely számos nemzetközi díjat is elnyert az elmúlt évek során – ezzel a két ütemben megvalósult, összesen 558 lakásból álló épületegyüttessel nyeri el végső arculatát és válik teljessé.

A Sétányt körbevevő Corvin-negyed megújítása ugyanakkor folytatódik, a Futureal-csoport is több lakó- és irodaprojektet valósít meg a környező utcákban: ilyen például a leendő Psota Irén emlékpark mellett, a Tömő utcában épülő társasház, illetve az a Futó utcai fejlesztés, amelynek értékesítése heteken belül megkezdődik. E két projekt is bővíti majd a kerületben található újépítésű otthonok kínálatát, amely az idei második és harmadik negyedévben már csökkenést mutatott, hiszen az augusztus végén elérhető 430 lakás 30 százalékkal múlta alul a múlt év végi szintet. Az év első 8 hónapjában az egy évvel korábbinál valamivel több, közel 300 új lakás talált vevőre a kerületben, a kereslet pedig különösen élénknek bizonyult a Cordia projektjei iránt, amely így e mennyiségből a legnagyobb, 42%-os részesedést hasította ki.

A vállalatcsoport mindemellett hamarosan elindít egy újabb, a Corvin-negyedhez hasonló léptékű, nagyszabású városnegyed-rehabilitációs fejlesztést is: a Marina City egy, a Duna-parton elterülő, 10 hektáros rozsdaövezeti területen valósul majd meg Budapesten.

„A Corvin Sétány olyan példaértékű fejlesztés, amely egyszerre szolgálta a főváros, a kerület, a környékbeli lakók és az itt lakást vásárlók érdekeit. Utóbbi egyrészt azt jelenti, hogy az itt található otthonok átlagos négyzetméterára a fővárosi átlagot meghaladó mértékben nőtt, másrészt pedig azt, hogy a lakások a környékbeli szintekhez képest magasabb bérleti díjért adhatók ki. A fejlesztés 2005-ös indulásakor az átlagos négyzetméterár 312 ezer forint volt – mára ehhez képest az ötszörösére nőtt az ár. A Sétányon található garzonok havi bérleti díja már sok esetben 200 ezer forint felett van, szemben például a környékbeli, viszonylag újépítésű stúdiólakások 150-160 ezer forintos átlagával. Az egy hálószobás lakások esetében a Sétányon 250-300 ezer forintos, a környéken pedig 210-230 ezer forintos átlagos bérleti díjról beszélhetünk” – mondta Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója.

A Corvin Sétányon található lakások kedveltsége és különleges státusza azzal magyarázható, hogy jó infrastruktúrájú, könnyen megközelíthető, népszerű környéken elhelyezkedő új építésű vagy újszerű, minőségi otthonokról van szó. Ezek ráadásul olyan irodaházak és felsőoktatási intézmények közelében találhatók, amelyek számos külföldi fiatalt vonzanak.

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan, rangos nemzetközi elismeréseket kiérdemelt és a budapestiek körében is közkedveltté vált, nagyszabású projektet sikerült megvalósítanunk Budapest szívében, amelyben a kezdetekkor csak kevesen hittek. A városnegyed-megújítás az eltelt évek alatt a küldetésünkké vált: amellett, hogy izgatottan várjuk a Marina City elindítását, a lengyel és a brit piacon is dolgozunk hasonló, bár kisebb léptékű rehabilitációs projekteken” – mondta Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke.

A Corvin Sétány fejlesztése során 22 hektár terület újult meg, ahol összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült fel. A Grand Corvin stílusában is a nagyszabású fejlesztés méltó lezárását jelenti, hiszen az épület tömegét úgy formálta a terveket jegyző LAB5 architects építésziroda az eredeti városszövethez alkalmazkodó léptékűvé, hogy a burkolatok változatosságával több, eltérő karakterre bontotta fel. E különböző karakterek a környéken található épületeket idézik: a Sétányon most először alkalmazott téglaburkolatos homlokzatok a téglából épült házakra utalnak, a mészkő pedig a Sétányon található korábbi épületekre rímel. Szintén újdonságot jelent a belső udvarok fényviszonyait javító speciális fémlemezborítás is, amelyet Magyarországon ilyen volumenű lakóépület-együttesnél még nem alkalmaztak korábban.