Felére zuhant vissza a kereslet a budapesti lakáspiacon

Bármilyen területet nézünk a budapesti ingatlanpiacon, mindenütt jelentős mértékű keresletcsökkenésre került sor az elmúlt hónapokban: az arányok 40-60 százalék között változnak. A kínálat viszont bővül, habár van ahol nem számottevően.

Ha Budán nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy tavaly június elején kezdődött a kereslet drasztikus csökkenése a dél-budai ingatlanpiacon, ami azt jelenti, hogy hirtelen a felére zuhant az érdeklődők száma, miközben a kínálat szépen, lassan gyarapodott – derült ki Nagy Csabának, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetőjének szavaiból. Ez visszaesés az év végére elért egy olyan szintet, ahol a kereslet az év elején jellemző értéknek mintegy 60-70 százaléka volt, és habár a tavasz egy árnyalatnyi erősödést hozott, lényegében azóta sem igen mozdult ki innen.

Észak- és Bel-Buda ingatlanpiacán sem jobb a helyzet, mivel érdeklődők, nézelődők vannak csak leginkább, akik keresik a reális árazású ingatlanokat. Ha ilyet találnak, akkor komolyabbá válik az érdeklődésük, esetleg ajánlatot is tesznek, ugyanakkor még ajánlattétel esetén is ritkán jutnak el a vásárlásig. A kínálat egyébként ezekben a budai kerületekben nem nőtt számottevő mértékben.

Egy árnyalatnyival talán gyengébb volt a forgalom mérséklődése a pesti belvárosban. Ugyanakkor az V. és XIII. kerületekben mind a tranzakciószám, mind a kereslet meredek lejtőre került: bizonyos ingatlantípusok esetében akár 50 százalékot meghaladó mértékben. A többi belvárosi kerület sem teljesített jobban, a VI., VII., VIII. és IX. kerületekben nagymértékben visszaesett a tranzakciószám és a kereslet: akadnak olyan lakástípusok, melyek esetében 30-50 százalékos csökkenést tapasztaltak, mind az érdeklődést, mind a megvalósult eladásokat tekintve, tették hozzá a Balla Ingatlan szakértői.

Ha a külső pesti kerületeket vizsgáljuk, akkor hasonló, ha nem nagyobb csökkenést tapasztalunk. A keresleti piac a tavalyi év közepére kínálatiba fordult, a vevők több mint 50 százaléka eltűnt. Ennek eredményeként pedig a kínálat folyamatosan nőtt. Az eladók egy ideig az árak újbóli növekedésére vártak, és habár ez nem következett be, sokan kénytelenek voltak piacra lépni. Az árakat viszont magasan tartották, emiatt ezek az ingatlanok beragadtak a kínálatba, a legtöbbet meg sem nézték az érdeklődők, így pedig folyamatosan bővült a kínálat.

Fotó: Getty Images