Felszámolnak egy kínai ingatlanfejlesztő óriást! A csontvázak dőlnek! De mi lesz a világgazdasággal?

A hongkongi bíróság hétfőn elrendelte az Evergrande felszámolását, amely nem tudott megegyezni hitelezőivel az adósságállomány átütemezéséről. Már 2023 nyarán az Evergrande teljes adóssága meghaladta a 328 milliárd dollárt, majd tavaly ősszel felfüggesztették az ingatlanfejlesztő részvényeivel való kereskedést, miután letartóztatták a cég elnökét.

A bíróság közlése szerint ma újabb meghallgatást tartanak a vállalat ügyében, ahol kinevezhetik az Evergrande felszámolóját. Mindenesetre most hatalmas tömeg várja, hogy kártalanítsák, hiszen az eladott lakások jelentős része még meg sem épült. A bíróság többek között kijelentette, hogy az Evergrande több mint két évvel a kötvénytörlesztés nem teljesítése után sem tudott reorganizációs tervvel előrukkolni. Mivel egy igaz gigacégről van szó, az eljárás sokáig tarthat.

A vállalat felszámolása mindenesetre már régóta a levegőben lógott, sokan számítottak erre a lépésre. Emellett a kínai ingatlanpiaci buborék is jó ideje ismert a szakemberek körében. A kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése idén várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja.  

A kínai kormány már tavaly megkezdte a tűzoltást, és hatalmas volumenben kezdett hitelezni a bajba jutott vállalatok működésének megőrzése érdekében, azonban már 2023-ban sokan úgy gondolták: ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy elkerüljék a nagyobb bajt. A kínai ingatlanpiac ugyanis jócskán elszakadt a kereslet-kínálat öröktörvényű egyensúlyi állapotától.

De nem csak a fel nem épült lakásokról van szó, hiszen korábban a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal egykori helyettes vezetője, He Keng azt mondta, hogy becslése szerint Kínában a jelenlegi üres lakások száma elérheti a 300 millió egységet. Míg hivatalosan a Nemzeti Statisztikai Hivatal becslése szerint az eladatlan lakások száma 7,2 millió. Az igazság valahol a kettő között lehet.

Ráadásul az Evergrande mellett számos kínai nagyvállalat stabilitása meglehetősen ingatag lábakon áll. Így még tavaly Kína legnagyobb ingatlanberuházója, a Country Garden visszavonta a tervezett 300 millió dolláros részvénykihelyezést. Bao Fant, a China Renaissance Holdings alapítóját már tavaly év elején őrizetbe vették. Xiao Jianhuát, a Tomorrow Holdings alapítóját pedig 2023-ban 13 év börtönbüntetésre ítélték, a vállalatot pedig 8,1 milliárd dollárra bírságolták.

Mindenesetre óriási a baj, ezt mutatja a Fitch Ratings korábbi elemzése, amely szerint a kínai ingatlanszektor veszi fel a kínai gazdaságban eszközölt beruházások teljes értékének harmadát, ami az éves kínai GDP-érték 12 százalékának felel meg.

Fotó: Getty Images – Sanghaj