Forradalmi változásokat indított el a közvetítők körében az ingatlan.com

Az ingatlanpiac változása nem csak a piac szerkezetét, de a lakossági igényeket is jelentősen átalakította. A lakosság és az ingatlanközvetítői szakma egymásra találására hirdetett programot az ingatlan.com, ami a piac élénküléséhez is hozzájárulhat. – derül ki az ingatlanhirdetési portál összefoglalójából.

Sokan vannak kiszolgáltatott helyzetben

Tavalyhoz képest 30-40 százalékkal kevesebb adásvétel történt az ingatlanpiacon és az árak is sok helyen csökkenőbe fordultak át. Ráadásul a lakástámogatási rendszer is átalakul jövőre, ami további fordulatokat hozhat a lakáspiacon. Ez nehéz helyzetbe hozza azokat az eladókat és vevőket, akik nem tudják rutinosan lekövetni ezeket a drasztikus változásokat.

Ők viszont nagyon sokan vannak, és mivel a magyarok átlagosan 15-20 évente kerülnek ingatlanügylet közelébe, ezért sokan kiszolgáltatva érzik magukat, ha gyorsan és nagymértékben változik a piac. Ráadásul a hazai lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, ezért a többség élete vagyontárgyaként tekint lakására vagy házára.

Sok jegesmedve, kevés fóka – a közvetítők megítélése is ellentmondásos

Ebben a helyzetben nagyobb szerep is hárulhat arra a megközelítőleg 10 ezer ingatlanközvetítőre, akik szakértő segítséget nyújtanak a szolgáltatásaikat igénybe vevő eladók és vevők számára. Évente nagyságrendileg 100-150 ezer adásvétel történik, aminek óvatos becslések szerint a harmadában-negyedében vesznek részt közvetítők. Ez komoly versenyre készteti az ingatlanosokat, akiknek a szolgáltatási színvonala vegyes képet mutat.

“Az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatok az egész ingatlanközvetítői szakma megítélését ellentmondásossá tette a lakosság körében. Ennek kárvallottjai azok a kiemelkedő színvonalú és megbízható szolgáltatást nyújtó ingatlanosok, akik ténylegesen és sokat segítenek megbízóiknak. Őket szeretnénk helyzetbe hozni, hogy munkájukkal támogathassák az eladókat és vevőket ebben a gyorsan változó piaci környezetben” – mondta Keleti József, az ingatlan.com vezetője.

Ellenőriz és segít az ingatlan.com

A gyakorlatban Magyarország online ingatlanpiactereként működő ingatlan.com partner programot indított az ingatlanközvetítők számára. “A programban részt vevő közvetítőkkel személyesen találkozunk az irodánkban, bekérjük személyi okmányaikat és iskolai végzettségüket igazoló bizonyítványaikat. Az ellenőrzött partnerek a partner.ingatlan.com oldalon elérhető, kereshető adatbázisba is bekerülnek, ahol az érdeklődők megtekinthetik, milyen jutalékszinten dolgoznak és területileg hol mozognak otthonosan” – foglalta össze a program lényegét Keleti József.

Az ingatlanhirdetési portál felületein ezen felül prémium partnerekkel is találkozhatnak a látogatók. “Ők azok az ingatlanosok, akik felé az elvárások még magasabbak: legalább egy éve jelen kell lenniük az ingatlan.com-on, hogy megismerhessük őket, és szerepelniük kell az ingatlanközvetítői névjegyzékben is. Ezen felül fokozottan meg kell felelniük a portál szigorú moderációs szabályzatának, hogy a hirdetéseik a valóságot tükrözzék az érdeklődők számára” – tette hozzá az ingatlan.com vezetője.

Az ingatlanhirdetési portál munkatársai a partner programtól azt várják, hogy a lakossági igények és a szakértő segítség egymásra találásával azokra az adásvételekre is sor kerülhet, amik egyébként nem jöttek volna létre. Ráadásul ez nem csak a piac élénkülését szolgálja, hanem az ingatlanközvetítői szakma megítélését is javítja.

Fotó: Getty Images