Ha jól működik az ingatlan-nyilvántartás, miért kell változtatni rajta? – interjú Dr. Krüpl Lászlóval

– Mi az új jogszabály legfőbb újdonsága?

– A legfőbb újdonság a teljeskörű digitalizáció, megszűnik a papíralapú ügyintézés. Csökken az eljárási idő és csökkennek a tranzakciós költségek. A digitalizáció általános trend, a környező országokban régóta lehetséges az elektronikus eljárás. Az új magyar szabályozás kifejezetten korszerűnek mondható, mert a jövőben az elektronikus eljárás kizárólagos lesz, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem lesz arra lehetőség, hogy a felek papír alapú ingatlan adásvételi szerződést kössenek, mert ilyen esetben a papír alapú okiratot az eljáró ügyvéd elektronikus okirattá alakítva nyújtja majd be a földhivatalhoz.

További újdonságként említeném a földkönyvi adatszolgáltatást, amely alapján az új rendszer az ügyfél számára az igényei szerint egyes adatokat nem formalizált változatban – egyszerre akár több ingatlanra vonatkozóan – leválogat.

– Mennyi ideig tart jelenleg a tulajdonjog bejegyzése és az új szabályozással mennyire csökken?

– Jelenleg hatvan naptári nap a teljes eljárás, amely a soron kívüli kérelem esetén ennek a felére csökkenthető. A földhivatalok, főleg a fővárosi földhivatal a gyakorlatban ennél gyorsabban intézik el a beadványokat. Viszont az új szabályozás bevezeti az automatizált eljárást, amely alapján a tulajdonosváltozás egyszerű esetekben akár egy óra alatt is megtörténhet és egy esetleges helytelen vagy szabálytalan bejegyzés esetén garanciális szabály, hogy az ügyfél kérheti a teljes eljárásban történő elbírálást.

– A gyakorlatban mi fog változni az új jogszabállyal?

– A digitalizáció több jelenlegi gyakorlati problémát megold. A digitális rendszernek köszönhetően nem lesznek a tulajdoni lapon elavult ingatlanadatok, mert azok azonnal frissülnek majd: az ingatlanok címadatai a központi címregiszterből, a természetes személyek személyes adatai a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a cégnyilvántartásban nyilvántartott jogi személyek adatai pedig a cégnyilvántartásból.

Az új szabályozás erősíti a forgalom biztonságát, hiszen egy ingatlannal kapcsolatos per feljegyzése azonnal megtörténik, mivel a bíróság a keresetlevélnek az alperes részére történő megküldésével egyidejűleg értesíti majd a földhivatalt. Továbbá a jövőben megszűnik az a probléma, hogy rossz helyen nyújtják be az ingatlan-nyilvántartási kérelmet, és így nem áll fenn annak veszélye, hogy a többnapos áttétel miatt későn kezdik meg az ügyirat feldolgozását.

Végül kiemelném, hogy a kérelmeket azonnal ellenőrzi az informatikai rendszer, ennek köszönhetően ranghelyet alapítani csak formai szempontból teljesen megfelelő beadvánnyal lehet majd. Ennek az a gyakorlati következménye, hogy a rangsorban hátrébb álló kérelmek elintézését egy esetleges hibás kérelem nem akadályozza több hónapig.

– Mi az, ami megmarad az eddigi gyakorlatból?

– Az új törvény a jelenlegi szabályozás bevált megoldásait átvette, néhány ponton tovább finomította, így például maradnak az alapelvek, az ingatlan-nyilvántartás részei, valamint az ingatlan forgalma alapvetően ugyanaz maradt, és az okiratok, a jogorvoslat szabályai is lényegében változatlanok maradtak.