Ha van egy örökölt ingatlanom, akkor ezt tehetem vele

Az öröklés igen kényes téma, mivel egyrészt egy közeli hozzátartozónk elvesztése nagyon fájdalmas tud lenni, másrészt gyakran kötődünk mi magunk is az örökhagyó ingatlanához. Ezzel szemben áll, hogy az öröklés, mint vagyonosodási lehetőség, vonzó lehet sokak számára – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ráadásul az öröklés összetett dolog is, hiszen ingatlanpiaci vonatkozása mellett van jogi és adóügyi vetülete is – tette hozzá a szakértő. Mint jelezte, öröklésnél fontos kérdés lehet, hogy egyenes ági örökösök vagyunk-e, esetleg házastársak, ha igen, akkor illetékmentesen jutunk az örökségünkhöz, ha viszont oldalági örökösök, akkor csak 9 százalékos örökösödési illeték megfizetése után.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az örökség értékét a hagyatéki leltárban határozzák meg, és ha el akarjuk adni örökölt ingatlanunkat, akkor 5 éven belül a keletkezett nyereségünk után, (ami az eladási ár és a hagyatékban megállapított ár különbsége) személyi jövedelemadót kell fizetnünk.

Az örökösnek vagy örökösöknek ezért tudniuk kell, hogy mennyi lehet az ingatlan reális ára, hiszen, ha túl nagy a szakadék a megállapított hagyatéki árhoz képest, akkor a gyors értékesítés ellen szólhat a magas jövedelemadó – jegyezte meg Balla Frigyes.

Persze, ha valakinek égető szüksége van pénzre, akkor általában nincs mit megfontolni a kérdésen, ilyenkor egyértelmű az eladás. Inkább csak az merül fel kérdésként, hogy mennyire sürgős az eladás, és milyen áron fog megszabadulni az ingatlantól az újdonsült tulajdonos. Sok esetben előfordul, hogy bizony nem sokat várnak, inkább piaci ár alatt válnak meg az új tulajdonosok az örökölt ingatlantól – derült ki Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szavaiból.

Mint mondta, az eladás különösen akkor jellemző, amikor több örököse is van egy adott ingatlannak. A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy első körben gyakran irreális várakozásokkal vágnak bele az értékesítési folyamatba az örökösök – hiszen minél több pénzt szeretnének látni az eladásból -, ugyanakkor egy idő után általában kénytelenek szembesülni a valósággal.

Felújítsuk vagy eladjuk?

Az örökösöknek azzal azonban tisztában kell lenniük, hogy hivatalosan csak akkor válnak tulajdonossá, amikor a területileg illetékes földhivatal bejegyzi a tulajdonviszonyukat. Amíg ez nem történik meg, maximum előszerződés, vagy vételi szándéknyilatkozat kerülhet aláírásra – hangsúlyozta Balla Frigyes.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy öröklésnél felmerülhet még az a kérdés is, hogy érdemes-e felújításban gondolkodni, hátha így jóval magasabb árért tudják eladni az ingatlant. A válasz erre csak akkor igen, ha nagyon megbízható kivitelező szakembergárdával rendelkeznek. Ha nem, akkor inkább azt javasolja a szakértő, hogy egyszerűen csak ürítsék ki az ingatlant, hiszen ezzel is javítják az eladás esélyét.

Ugyanakkor, ha egy ingatlannak egy örököse van, aki ráadásul nincs pénzszűkében, gyakran dönt az ingatlan megtartása mellett, és mintegy befektetésként tekint az ingatlanra – jelezte Marosvölgyi Gabi. Ilyenkor az ingatlan kiadására kerül sor.

Balla Frigyes hozzátette még, hogy egy örökölt ingatlan kiadása azért is előnyös, mert ha jelentősebb szja-t kellene megfizetniük az örökösöknek az 5 éven belüli eladás után, akkor ezáltal bevételre tehetnek szert, ami ugyan szintén adóköteles jövedelem, azonban ennek mértéke töredéke az eladásból származónak. Az 5 év lejárta után pedig adómentesen értékesíthetik a tulajdonukat.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy egy kiadó ingatlannal foglalkozni kell, és persze néha akadnak gondok a bérlőkkel is. Emiatt egyébként érdemes közjegyző előtt megkötni a bérleti szerződést, mivel ezáltal nemfizetés esetén egyszerűbb a bérlők eltávolítása az ingatlanból – jelezte Marosvölgyi Gabi, aki azt is szokta tanácsolni a lakásukat kiadó tulajdonosoknak, hogy havonta egyszer nézzenek rá az ingatlanra, hogy ne érjék őket később nagy meglepetések.

Fotó: Getty Images