Hivatalos a nagyvárosi csok búcsúja. Komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig

Hivatalosan is megjelentek a családi otthonteremtési kedvezmény megszüntetéséről szóló jogszabálymódosítások.

“Ahogy arra a korábbi bejelentések alapján számítani lehetett, az év végén megszűnik a nagyvárosi lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény. Így jövőre már nem lehet ilyen támogatást igényelni. Megmarad ugyanakkor a falusi csok, amely 2024-től a mostaninál jelentősen több támogatást biztosít használt lakás vásárlásra és felújításra a vevők számára.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a jelenlegi szabályok szerint úgy tűnik, hogy csak 2023 végéig lehet élhetnek a csokos vásárlók az ingatlan vételárának 4 százalékát kitevő illetékkedvezménnyel. Egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében ez 2 millió forintos támogatást jelent, ami komoly ösztönző lehet a vevők számára, hogy még idén kihasználják ezt a lehetőséget. A 2024-től ugyanis mind a nagyvárosokban mind pedig a falusi csokos településeken megszűnik az értékhatár nélküli illetékmentesség, de elképzelhető, hogy ezek a szabályok is változnak még.

Az ingatlan.com adatai szerint az csok megszűnéséről szóló bejelentés óta nem futott fel a nagyvárosi csokkal megvásárolható lakóingatlanok iránti kereslet. “A Pest vármegyei lakóingatlanok iránti érdeklődés viszont a bejelentést követő héten 40 százalékkal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, de utána visszaállt a korábbi szintre” – tette hozzá a szakember. Az országos piacra jellemző visszafogott érdeklődésben szerepet játszik, hogy az érintettek megvárták a hivatalos jogszabály megjelenését.

Az ingatlan.com szakértői szerint érdemleges piaci mozgásokra nyár végén és ősz elején lehet számítani, ami az árakra is hatással lehet. Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka lakik saját tulajdonú ingatlanban, ezért a csokos vevők jelentős része eladóként is a piacra lép majd év végéig, hogy kihasználhassák a még elérhető kedvezményeket.

“Lakásvásárlóból viszont sokkal kevesebb van mint az elmúlt években, ezért azok a hirdetők, akiknek 2023 végéig muszáj eladni a lakását nagyobb mértékű árcsökkentésre kényszerülnek. Ennek következtében az idei év második felében élénkülő forgalommal és egyre jobban csökkenő árakkal találkozhatunk a lakáspiacon.” – fogalmazott Balogh László.

A szakértő szerint a nagyobb árengedmények nem hozzák rosszabb helyzetbe az eladókat, mert az idén elérhető nagyobb összegű támogatások kárpótolhatják őket, ráadásul vevőként a következő otthonuk megvásárlása során is komoly alkupozícióban lehetnek.

Fotó: Getty Images