Hogyan adhatjuk el biztosan az ingatlanunkat? A siker 5 pontja

Nem véletlenül találták fel annak idején ezt a szakmát. Ahhoz, hogy egy ingatlant jó áron, rövid idő alatt, a megfelelő vevőnek adjuk el bizony sok idő és energia, emellett pedig anyagi ráfordítás is szükséges. Azonban, ha ezeket magánemberként bevállaljuk, saját magunk is megbirkózhatunk ezzel a nem kis feladattal. Az ingatlan.com célja, hogy segítse azokat a magánembereket is, akik úgy döntöttek, hogy önerőből, saját maguk adják el az ingatlanukat. Igyekszünk minden feltételt megteremteni és átadni azt a tudást, ami az ingatlaneladás sikeréhez vezet. Lássuk hát, mi a sikeres hirdetés, vagyis maga az ingatlaneladás titka.

1. Tökéletes hirdetés, jó helyen

A tudatos hirdető előre megtervezi a hirdetését. Bár időigényes feladat, az alaposság megéri a fáradságot. Vegyük sorba a hirdetés legfontosabb pontjait.

Elérhetőség

Bagatellnek tűnhet, mégis sokan követik el azt a hibát, hogy rossz telefonszámot adnak meg a hirdetés feladásakor. A rossz nem feltétlenül elírást jelent. Az sem szerencsés, ha a megadott telefonszámon nem tudják elérni a hirdetőt. Annak a családtagnak az elérhetőségét adjuk meg, aki rugalmasabb, gyakorlatilag egész nap telefonközelben van, és az érdeklődők rendelkezésére tud állni. Emellett ne féljünk megadni a teljes nevet sem. Az XY nem fog jó benyomást kelteni az érdeklődőben. Könnyebben hívják fel azt a hirdetőt, ahol tudják, hogy kivel (nővel vagy férfival) fognak nagy valószínűséggel beszélni.

Szöveg

A fentieken túl a hirdetésben 3 kulcsfontosságú területre kell odafigyelni.  Az ingatlan leírása gyakorlatilag egy marketingszöveg. Nem kell Háború és béke hosszúságú regény, lehet felsorolás is, vagy fogalmazhatunk tömören. Fontos azonban, hogy minden lényeges információt tartalmazzon.  Első lépésként határozzuk meg a célcsoportot.  Az ingatlan mérete, elrendezése, elhelyezkedése általában behatárolja, kinek lehet ideális az ingatlan. Egyetemistáknak, fiatal pároknak, kis- vagy nagycsaládosoknak. A szöveget ennek megfelelően célszerű megírni.

Emeljük ki a környék jellemzőit: írjuk le az összes közelben található  boltot, bevásárlóközpontot, parkot, játszóteret, bölcsődét, óvodát és iskolát, gyógyszertárat. Mindent, ami nekünk is fontos volt a múltban.  Emellett soroljuk fel az összes  közlekedési lehetőséget is. A budapesti ingatlanoknál az ingatlan.com-on már megtalálhatóak ezek az adatok a hirdetésben, mert láttuk, hogy ez meghatározó tulajdonsága az ingatlannak.

Írjunk az épületről: milyen az állapota, mikor épült, milyen a lakóközösség. A lakást úgy mutassuk be, ahogy mi is megvennénk. Leírhatjuk, miért szerettünk ott lakni, és miért szükséges az eladása. Emeljük ki az ingatlan különlegességeit, ez lehet a burkolatok minősége, beépített légkondicionáló, hatalmas erkély, gyönyörű panoráma. Ha a lakás felújításon esett át, írjuk le melyik évben történt, és pontosan mit érintett.

Képek

Számos helyen olvasható, mennyire rossz képek kerülnek fel az ingatlanhirdetéshez. Az ingatlanfotózás nem lehetetlen feladat, bár tény, hogy kell hozzá egy minimális érzék. Ha ez nincs meg az emberben, vagy az idő hiányzik, érdemes profi fotóshoz fordulni, aki kihozza a maximumot a lakásból.

Ha mégis saját magunk vágunk neki a fotózásnak néhány alapdologra figyeljünk: éles, világos fotókat készítsünk, amelyek az ingatlant mutatják be és nem az életünket. Mindenek előtt azonban a legfontosabb az ingatlan alaprajza. Enélkül nem hirdetés a hirdetés. Ez lehet akár  kézzel, akár  interneten (alaprajz.ingatlan.com) készített alaprajz, a lényeg, hogy méretarányos legyen, valamint legyenek feltüntetve a helyiségek nevei, a pontos négyzetméterrel.

Paraméterek

Az ingatlan.com-on számos paramétert lehet megadni az ingatlanról a hirdetés feltöltésekor eladó és kiadó kategóriában egyaránt. Ezeket érdemes kitölteni, hiszen mind hasznos információ az érdeklődőknek. Emellet a hirdetés a keresők által szűkített listában is megjelenik, így nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődők azt az ingatlant, amit konkrétan keresnek.

Jó helyen

Ott érdemes hirdetni, ahol a vevők keresik új otthonukat. Az ingatlan.com 17 éve piacvezető, ahol naponta több mint 100 ezer érdeklődő több mint 490 ezer hirdetés közül böngészhet.ép>

2. Teljes körűség

Hirdetőtábla

A teljes körű hirdetéshez hozzátartozik az is, hogy minden hatékony platformot kihasználjunk. Az online hirdetés mellett az egyik legfigyelemfelkeltőbb megoldás az ingatlanra kihelyezett hirdetőtábla. Miért? Mert a keresők mielőtt döntenek  egy-egy városról, városrészről, kerületről szétnéznek a környéken. Egy korlátra, kerítésre vagy ablakba kitett tábla máris eladja az ingatlant. Az ingatlan.com-on feltöltött hirdetés mellé akár ingyenes jár eladó vagy kiadó feliratú hirdetőtábla, mert hiszünk ennek hatékonyságában.  

Energiatanúsítvány

Az ingatlan akkor válik eladhatóvá, ha elkészült rá az energetikai tanúsítvány. Ez minden adásvétel elengedhetetlen része. A tanúsítvány 10 évig érvényes, így az elkészíttetését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Ha már végleges a döntés az ingatlan eladásáról, szerezzük be a tanúsítványt minél hamarabb. Így nem lesz plusz teher a szerződéskötés hajrájában. Az ingatlan.com minősített partnerekkel dolgozik, akik pár napon belül, de ha szükséges akár 24 órán belül kimennek, felmérik a házat vagy lakást, és elküldik a tanúsítványt. Ezt akár egy lépésben a hirdetés feladásakor is meg lehet rendelni. Így már csak arra kell energiát és időt szánnunk, hogy bemutassuk az ingatlanunkat a komoly érdeklődőknek.

3. Személyes körbevezetés

Az ingatlanhirdetés nem fejeződik be, sőt ott kezdődik, hogy a hirdetés elkészült. Ettől kezdve telefonon vagy e-mailben fognak jelentkezni az érdeklődők. Sokan már itt lemorzsolódnak, hiszen például a hirdetőtáblán keresztül telefonálók a részletes információk alapján elveszhetnek.

Mit kell tennünk, amikor bemutatjuk a lakást? Előre nem tudhatjuk, ki válik a komoly érdeklődőből vevővé. Minden alkalommal készítsük fel a lakást a bemutatásra: legyen rend és tisztaság, eresszük be a napfényt. Mondjuk el minden lényeges információt, de ne hallgassuk el az esetleges negatív dolgokat sem. Legyen tiszta a lap mindkét félnek.

4. Tárgyalás

Ez az a pont, amikor már sikeresnek tekinthető az eladás. Hirdetőként fontos tudni, hogy az ügyvédet a vevő hozza, és az ügyvédi költség valamint az illeték is őt terheli. A szerződés tartalmazzon minden szóban megbeszélt részletet: a fizetés határidejét, módját, minden egyes bútort, ami az ingatlanban marad, és nem utolsó sorban legyen előre meghatározva a költözés napja is.

5. Költözés

A költözés gyakorlatilag az ingatlaneladás utolsó fázisa. Vegyük figyelembe a szerződésben erre vonatkozósan meghatározott pontokat. Ami az ár részét képezte, hagyjuk a lakásban, és természetesen adjuk át a kulcsokat (ezt a a vevőnek érdemes persze lecserélni). A birtokba adás során készüljön el a birtokbaadási jegyzőkönyv is, amiben rögzítjük a mérőórák állását, gyári számát.

A cikk megjelent az Ingatlan Évkönyv 2015/2016 kiadványban.