Hogyan adjunk ki lakást profi módon maximális bérleti díjért?

A Cordia 2016 elején a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztését jelentette be, az akkor meghirdetett több mint 1500 otthon 80 százaléka már vevőre is talált. Az új lakásoknál akár 6-7 százalékos bruttó bérletidíj-hozam is elérhető, ám ehhez fontos, hogy az ingatlan megfelelő környéken helyezkedjen el, optimális elrendezésű legyen, berendezése pedig egyszerre legyen profi és költséghatékony.

Itt az eladott lakások jelentős részét befektetési céllal vásárolják meg, hogy azután rögtön bérbe is adják. Fodor Gabriella, a lakások bérbeadásával és berendezésével foglalkozó Cordia Property Management vezetője elmondta, hogy a lakásokat tervasztalról értékesítik, így az érdeklődők számára a rendelkezésükre álló összegből a lehető legjobb konstrukciót próbálják meg kihozni. Már az elején kiszámolják, hogy mennyi pénzből hány és mekkora lakásokat lehet venni, azokat mennyiért lehet kiadni, illetve mekkora hozammal és költséggel kalkulálhatunk. A cég az éves bérleti díj 10%-áért kezeli teljes körűen a rábízott ingatlanokat.

A vevők 75%-a magyar, és teljesen változó, hogy hányat vásárolnak. Van olyan nagymama, aki az unokájának vesz lakást, de vannak olyan befektetők, akik akár egész szinteket is kifizetnek. Nagyjából 800 ezer forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatunk. A bérlők 90%-a egyetemista, akik 80%-a külföldi, többnyire az állatorvosira, az orvosira vagy műszaki egyetemre járnak, és több évre is bérelnek lakást. A tapasztalatok szerint minimum két év az átlagos bérleti időszak.

„Az augusztus és a szeptember kiemelkedően erős volt: a bérlői oldalról példátlanul élénk keresletet tapasztaltunk. Hosszú távú lakáskiadásnál a Corvin Sétányon található átlagos stúdió lakás esetében havi 450 eurós bérleti díjjal számolhatunk, a nagyobb, másfél szobás otthonok átlagosan 650-700 euróért, a 2 hálószobás lakások pedig legalább 1100 euróért adhatók ki. Ez átlagosan 6-7 százalékos bruttó bérletidíj-hozamnak felel meg” – mondta Fodor Gabriella. Az áremelésre többnyire a nyár elején kerül sor minden évben, ami nagyjából 50-70 euró lehet/hó a nappali+hálós lakások esetében.

Mennyiért rendezzük be? Hogyan nézzen ki a lakás?

A bérlők ilyen bérleti díj mellett már szállodafelszereltséget igényelnek, hiszen otthonról mindössze egy bőrönddel érkeznek. Fontos, hogy a lakás belső tereinek berendezésekor a hatékonyságra törekedjünk. Az egységes arculatot biztosítja, ha van egy vezető motívum vagy színvilág, amely köré integrálhatjuk az egyes elemeket, díszítéseket és bútorokat.

A bérleti díjak maximalizálása érdekében jó minőségű bútorokat kell vásárolnunk, amelyek tartósak is, hiszen ha gyakran kell pótolnunk egyes lakberendezési tárgyakat, akkor az a bevételünk rovására megy. Azonban arra is ügyelnünk kell, hogy túl drága bútorokkal se rendezzük be az ingatlant, hiszen ennek fejében nem fognak többet fizetni a bérlők, vagyis a piaci realitásokat vegyük figyelembe.

Például a kanapé esetében a szakértő szerint érdemes az ismert bútoráruház-láncok 250-300 ezer forint körüli kínálatból egy ággyá alakítható darabot választani, és inkább egy olyan dizájner lámpára költeni, ami feldobja és egyedivé teszi a lakást.

A színeken és formákon is sok múlik: törekedjünk az univerzalitásra annak érdekében, hogy a lehető legtöbb potenciális bérlő ízlésének megfeleljen az enteriőr. Alapozzunk semleges színű falakkal és bútorokkal; figyelembe véve az alaprajzot és a benapozottságot bézs-barna, illetve szürke-fehér alapszínekből induljunk ki, amit már feldobhatunk színesebb dekorral, függönyökkel, ágyneművel, és különböző textúrákkal.

A Cordia Property Management egy nappali+2 hálós 70 m2 körüli lakást átlagosan 2,4 millió forintért rendez be, amely már a belsőépítész díját is tartalmazza. Vagyis ha 1000-1200 eurós havi díjjal kalkulálunk, akkor durván egy év alatt térül meg a bútorok ára.

Hogyan változtak a bérlői igények?

Az ingatlanárak emelkedésével párhuzamosan a bérlői igények is megnövekedtek. Régebben átlagosan 95 ezer forint volt egy havi bérleti díj egy nappali+hálós, kb. 45 m2-es lakás esetében, ami akkori árakon számolva 350 eurónak felelt meg. A bútorozás tekintetében sem beszélhettünk túl nagy igényszintről.

Mára duplázódtak az árak mind a lakásvásárlás, mind a lakásbérlet tekintetében. Természetesen a bérlői elvárások is megnövekedtek, hiszen a nagygépek teljes arzenálját igénylik a lakók, mosogatógép, hűtő, mosógép, sütő stb. A klíma is már szinte alapvető, mint ahogy a teraszokon a kerti bútor sem hiányozhat. Mindemellett minőségi burkolatokat és bútorokat igényelnek a lakók.

„Akkor beszélhetünk hatékonyságról, ha úgy alakítjuk ki a bérlők számára esztétikailag és funkcionálisan is vonzó teret, ha az erre befektetett összeg meg is térül, részben a gyors kiadhatóságon keresztül. Fontos, hogy jól ismerjük a bérlői piac igényeit: ma már elvárás például, hogy minden hálószobában franciaágyat helyezzünk el, minden lakóhelyiség légkondicionált legyen, vagy a konyhában négykörös főzőlapon tudjanak dolgozni megfelelő szagelszívóval” – összegzett Fodor Gabriella. 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.