Hogyan csináljunk sok pénzt a lakásból? Értéknövelés felsőfokon

A lakásvásárlásnál az elsődleges cél Budapesten már évek óta a befektetés, a fővárosban a vásárlások 40 százaléka befektetési céllal történik, olvasható a Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentésében. A befektetők számára több lehetőség is nyílik. Egyrészt a jó áron megvásárolt lakásukat költséghatékonyan felújítják, és drágábban tovább értékesítik, bár manapság már egyre kevésbé juthatunk kedvező áron ingatlanhoz a jelentős áremelkedés miatt.

A másik opció szerint rövid és hosszú távú kiadásban gondolkodhatunk. Előbbi a már jól ismert Airbnb-zés, amely reneszánszát éli Magyarországon is, alapvetően a főváros pesti belső negyedeiben. Azonban egyre több lakótárs berzenkedik az éjszaka közepén megjelenő bérlők láttán és hallatán, illetve a hotelszakma is nagy erőket mozgósít, hogy egyenlő feltételek alakuljanak ki adózás és szolgáltatási követelmények tekintetében a szállásadók között.

A hosszú távú kiadás is szóba jöhet, sőt, nem csak egyetlen bérlőnek adhatjuk ki a lakásunkat, hanem akár egy mini hostelt is kialakíthatunk. Erre jó példa az a Széll Kálmán téri lakás, amelyet az ingatlan-hasznosítással foglalkozó FK-RED Kft. mutatott be a sajtó képviselőinek. A mindössze 78 m2-es lakásban öt mini apartmant alakított ki. Az ilyen típusú átalakítás és renoválás nagyjából dupla annyi befektetést igényel, mintha az ingatlant egységes lakásként újították volna fel.

Minden apartman nagyjából 10 négyzetméter alapterületű, amelyhez járul egy négy négyzetméteres galéria hálófunkcióra, persze ehhez kellett, hogy a belmagasság elérje a 3,8 métert. Minden kis lakrész rendelkezik saját teakonyhával, zuhanyzóval, tárolókkal, nappalival és hálófülkével, egyedül a toalett közös, amelyből kettő áll rendelkezésre a bérlők számára.

A szóban forgó lakás átalakítását meghatározták az alapadottságok. Mivel a lakáson belül csak válaszfalak találhatók, így a bontási munkák után a klasszikus kétszobás polgári lakásból öt apartmant is kialakíthattak. Fontos tényező volt, hogy a födémben el tudták helyezni az új vízvezetékeket, így minden lakrész saját zuhanyzót és konyhát kapott.

Ezek a mini apartmanok kiadhatók külföldi diákoknak vagy akár fiatal pároknak is legalább egy éves bérleti szerződéssel. A tulajdonosok kalkulációi szerint egy lakrész 80-100 ezer forint + rezsiért adható bérbe hosszú távra, vagyis ha az értékesítési árat 70 millió forint környékén határozzuk meg, akkor éves szinten 7%-os hozammal számolhatunk. Ha pedig Airbnb-zés céljára hasznosítják a mini apartmanokat, akkor akár dupla hozammal, azaz 15%-kal is kalkulálhatunk – bár mint említettük, a rövid távú kiadás fő célterülete a pesti belváros.

A hosszú távú lakáskiadás azért is előnyös, mert a statisztikák szerint Budapesten nagyságrendileg 15 ezer kiadó ingatlan mozog a piacon, amelyek túlnyomó többsége csak rövid távra van hasznosítva. Ha ráadásul nem szeretnénk a lakás bérbeadásával foglalkozni, akkor az ingatlant az erre szakosodott szolgáltatók a havi bevétel 10-15%-áért üzemeltetik rövid távú bérbeadás esetén, míg hosszú távú szerződéseknél olcsóbban, azaz nagyjából 8-10%-ért viszik a bizniszt.