Hogyan lehet élni egy minigarzonban?

A minigarzonok nagyon keresettek: egy felújított, látványosan berendezett és háztartási gépekkel felszerelt egyszobás kislakás négyzetméterára ma már jóval meghaladja a környék átlagárait. Csábító ajánlat lehet egy alacsony árú és fenntartási költségű ingatlan, főleg, ha jó helyen is van, de nem árt különösen körültekintőnek lenni! Számtalan jogi bukfenc állhat a vásárlás útjába.     

A minigarzonok egyik komoly hátránya, hogy gyakran leválasztott lakások, sok esetben raktárból, üzlethelyiségből, pincéből, mosókonyhából, tetőtérből alakítják ki ezeket. Vásárlás esetén nem árt jó előre tisztázni az ingatlan státuszát: felmerülhetnek ugyanis jogi problémák, például a társasház közös tulajdonában áll és nincs bejegyezve külön albetétként, így külön címe sem lehet az új tulajdonosnak. Amennyiben a lakás nem felel meg bizonyos jogszabályi követelményeknek, használatba vételi (lakhatási) engedélyt sem kaphat, e nélkül pedig hitel sem vehető fel vásárlásra.

A diszkomfort-érzetet csak igényes felújítással és átgondolt berendezéssel lehet ellensúlyozni. Komolyabb lakberendezési áruházak külön helykímélő, ötletes megoldásokat kínálnak kislakás-tulajdonosoknak. IKEA-s vagy teljesen egyedi okos berendezési megoldások külön vonzerőt jelenthetnek. Aki pedig már beköltözött egy minigarzonba, élvezheti annak minden előnyét: könnyű takarítani, minimális holmi fér el benne, így nincs hely felesleges tárgyaknak. Alacsony a rezsi és soha nincs az az érzése az embernek, hogy eltéved a saját lakásában.

Számtalan „minilakás”-ként, „garzon”-ként hirdetett ingatlant lehet találni az ingatlanpiacon – ám a fővárosban 10 millió forint alatt már többnyire csak önkormányzati lakás bérleti jogát cserélnék el a bérlők, vagy éppen egy romhalmazt, esetleg végrehajtás alatt álló lakást árulnak. 

Sokan keresnek felújításra váró szoba-konyhát, akik csak ilyen alacsony áron tudnak lakást venni, főleg külső kerületekben. Ilyenből is bőven akad — a fővárosban 10-15 millió forintért, vidéki nagyvárosokban már 5-7 millió forintért –, amire persze igényektől és lehetőségektől függően még nem árt rákölteni 1-2 milliót. Jelenleg még így is olcsóbb megoldás, mint akár egy lakótelepi panellakás.

„A mini ingatlanok ára fekvéstől és a felújítás igényességétől, a berendezéstől függően, jellemzően 20-40 százalékkal meghaladja a környék átlagos négyzetméterárait. Budapest turisták által látogatott belső kerületeiben a minigarzonok négyzetméterárai túllépték az 1 millió forintot. De a főváros kevésbé felkapott helyein lévő, nem annyira igényesen kialakított egyszobás kislakások esetében is az olcsónak éppen nem nevezhető 500 és 800 ezer forintos négyzetméterár a jellemző” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.