Így csökkenthetjük egy jó alkuval a lakáshitel kamatait

A kereslet még visszafogottnak mondható a használt lakások piacán, de a korábbi bizonytalanság enyhülni látszik, elsősorban a tartósan csökkenő infláció és az óvatosan, de mérséklődő lakáshitelkamatok miatt. Ebben a helyzetben azonban az alkupozíciót érdemes kihasználnia a vevőjelölteknek, ami a vásárláshoz felvett lakáshitel szempontjából is nagyon fontos lehet – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből.

Milliós diszkont a vásárlásnál

A mostani piaci helyzetben a használt eladó lakóingatlanokat a kereslethez képest általában magas áron viszik piacra a tulajdonosok, és utána lépcsőzetesen csökkentik az árat. Az utolsó ismert hirdetési és a végleges adásvételi ár közti különbség a lakásoknál átlagosan 4 százalék, a családi házaknál pedig 5 százalékos az eltérés az ingatlan.com adatai szerint.

“Összességében az első irányártól számítva átlagosan 10 százalék körüli árengedményt is el lehet érni, de ingatlantól, országrésztől, kerülettől függően ez kisebb és nagyobb is lehet. Az alkupozíciót érdemes kihasználniuk a vevőjelölteknek. A bizonytalanság enyhülésével egyre többen lépnek majd vásárlási szándékkal a használt lakások piacára. Az elhalasztott vásárlások plusz keresletet hozhatnak majd, ami viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján jó eséllyel szűkíteni fogja az alkupozíciót. Sokan emlékszünk még arra az időszakra, amikor gyakran nem volt esély alkura egy ingatlan vásárlásánál, sőt, a jó adottságú lakások esetében nem ritkán licitáltak is a vevőjelöltek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Olcsóbb az ingatlan, ergo olcsóbb a hitel is

Az ingatlan.com példája szerint amennyiben mondjuk a 60 milliós lakás harmadát vagy a 80 millióra hirdetett ház negyedét kellene lakáshitelből fizetni, akkor 20 millió forintos kölcsönre lenne szükség. Ha alku nélkül kerül a vevőhöz a lakás, akkor az augusztus elején legkedvezőbb, 20 évig fix törlesztésű lakáshitellel számolva 165 ezer forint lenne a törlesztés 8,1 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett.

Ezzel szemben ha 10 százalékos alkuval megegyező mértékben csökken a hitelösszeg, akkor elég lehet 14, illetve 12 millió forintos kölcsön is, amelynek már több tízezerrel barátságosabb, 118 ezer és 101 ezer forint a havi törlesztőrészlete. Utóbbi törlesztőkkel pedig alig 2 és 3,7 százalék körüli teljes hiteldíjmutatójú 20 milliós és 20 éves futamidejű lakáshitelt lehetne felvenni.

Az alku eredményeképp tehát kevesebb hitelre lehet szükség ugyanannak az ingatlannak a megvásárlásához, vagyis kevesebbet kell majd a banknak is visszafizetni. Egyben a jelenlegi magas kamatok visszatartó erejét enyhíti a tény, miszerint így a pénztárcánk szempontjából olyan, mintha alacsonyabb kamattal vettük volna fel lakáshitelt, csak az alkut nem a bankkal, hanem az eladóval kötöttük.

Fotó: Getty Images