Így csökkentsük okosan a lakásrezsit!

Vásárolj LED izzókat, állj át a napelemes rendszerrel kombinált elektromos fűtésre, újíts be okos termosztátot – csökkentsd az energiafelhasználásodat! Lépten-nyomon szembesülünk az ilyen zöldítő mantrákkal, amelyeket valóban érdemes gyakorolni, sőt, gyakorlatba is átültetni, ha környezet- és pénztárcakímélő energiatakarékosságra szeretnénk törekedni. De mégis a fel nem használt energia a legolcsóbb, tehát az energiahatékonysági beruházások a tartós rezsicsökkentés legjobb eszközeiként is értelmezhetőek.

A kiadások megnyirbálására már az említett okos termosztát is (jó) példát szolgáltat, amelynek a beszerzése egyszerű, mégis fontos lépés energiatudatosság és költséghatékonyság szempontjából. A téma szakértő szolgáltatója, a Daniella Villamosság felmérése szerint egy ilyen eszköz alkalmazásával éves szinten 15-30 százaléknyi fűtést takaríthatunk meg.

Ez egy átlagos, 70 négyzetméteres társasházi lakás vonatkozásában valahol 20-40 000 Ft spórolást jelenthet attól függően, mennyire fagyos, vagy épp enyhe a tél.  Az okos termosztát ráadásul könnyen kezelhető, egyszerűen állíthatjuk be rajta a különféle helyiségek fűtését, valamint távolról is vezérelhetjük – ügyesen alkalmazkodik mindennapi szokásainkhoz.

Fontos megjegyezni, hogy nem csupán a fűtésrendszer korszerűsítésével spórolhatunk – komplex okosotthonrendszerek telepítésével nyári időszakban az ingatlanunk hűtése, klimatizálása is automatizálhatóvá válik, és az itt elvesztegetett energiamennyiség is csökkenthető! Például egy nyitva felejtett ablak leállíthatja a működő klímaberendezést, hogy ne az udvart hűtsük.

Az okos otthon nem luxus kérdése

Az okos otthon ma már nem elsődlegesen a komfortról vagy a luxusról szól. Az automatizálás és az eszközök összehangolása fokozott energiahatékonysággal jár, ami a havi kiadásainkat csökkenti, míg az ingatlanunk forgalmi értékét növeli. Otthonunk megteremtése vagy modernizálása kapcsán jövőbe mutató megoldások alkalmazására ösztönözhetnek bennünket a 2023-ban elérhető állami támogatások is.

Helyezd új, rezsicsökkentő megvilágításba otthonodat!

Ha villanyszámlánk csökkentéséről van szó, legjobb barátaink lehetnek a modern LED izzók és panelek, nem beszélve a komfort szempontjából sem utolsó, energiatakarékos és költséghatékony, intelligens világításvezérlésről, melyet mozgás-, jelenlét- vagy akár fényerőszabályozóval is összekapcsolhatunk.

Spórolj okos csatlakozókkal!

A legegyszerűbb megoldást az okoscsatlakozók kínálják a takarékoskodásra. Ezek az eszközök programozhatóak, automatikusan képesek egy adott időszakra lekapcsolni a csatolt berendezéseket, telefonnal ki-be kapcsolhatóak, azaz leválaszthatóak az elektromos hálózatról, ezáltal nulla energiát fogyasztanak. Egy megfelelő rendszer ráadásul az egyes eszközök energiafelhasználásának mérésére is képes, és, ha energiafogyasztásunk csökkentéséről van szó, nyilván könnyebben tudunk cselekedni, amikor már látjuk, melyik eszközünk eszik több áramot, mondjuk a mosógép vagy a tévé.

Ne hagyd, hogy a gázszámla befűtsön neked!

Az elektromos fűtés – napelemes rendszerrel kombinálva – gazdaságosabb megoldást jelent, mint a földgázzal működő berendezések. Alacsony fenntartási költséggel jár, zajtalan, elektroszmog mentes, és persze, környezettudatos. Komplett rendszeren túl az elektromos fűtőtesteket kiegészítőként is használhatjuk, például a lakáson belüli hőkülönbség kiegyenlítésére, amellyel a hűvösebb helyiségekben megelőzhető például a penészedés problémája, valamint a komfortérzetet is szolgálják.

Kényszer helyett új lehetőségek

Az okos eszközökre nem kell kényszermegoldásokként tekintenünk – a technológiai újítások, az olyan rendelkezésre álló támogatások, mint a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró, hitelelengedés, a kamattámogatott CSOK hitel, az ÁFA-visszatérítés, vagy a lakásvásárlás illetékmentessége, valamint a szakértői segítség igénybevételével új lehetőségekként értelmezhetjük őket, amelyek fenntarthatóbb, gazdaságosabb jövőbe vezetnek bennünket.

„Otthonaink villamossági korszerűsítése mára már bőven túlmutat az elavult kapcsolók, csatlakozóaljzatok vagy a villamoshálózat cseréjén, melyek fontos biztonsági lépések is. Modern otthonautomatizálási megoldásokkal költséghatékony módon válhatunk tudatos villamosenergiafelhasználókká, és spórolhatunk meg rengeteg energiát” – mondja Nagy Tamás, a Daniella Villamosság marketing- és kommunikációs vezetője.

Fotó: Getty Images