Így épül a szegedi geotermikus fűtési rendszer

28 ezer lakásnak és 500 intézménynek biztosítja majd a meleget. Imponálóak a számok, és mindennél beszédesebbek.

Szegeden 2018 óta kiépülő geotermikus rendszer összköltsége 25 milliárd forint, ami Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezető igazgatójának megfogalmazása szerint bődületesen nagy összeg, és ennek nagyobb részét uniós fejlesztési forrásból, vissza nem térítendő formába bocsátja hazánk részére Brüsszel, írja a szeged.hu.

A kilenc részből álló rendszer négy eleme elkészült, most kezdenek hozzá öt újabb városrészben a geotermikus rendszerek kiépítésének, így fontos állomásához érkezett a beruházás. A négy elkészült rendszer próbaüzeme a fűtési szezon kezdete óta zajlik, és az eddigi eredmények már magukért beszélnek. 

A próbaüzemnek köszönhetően havonta félmillió köbméter gázzal kevesebb szükséges a szegedi távhőszolgáltatás működtetéshez. Ezzel minden hónapban 20–30 millió forintot takarítanak meg. Ugyancsak a próbaüzemmel függ össze, hogy míg 2018-ban 27 millió köbméter gázt használtak fel a távhőszolgáltatáshoz, ez 2021-re 20 millió köbméterre csökkent. Igaz, enyhébb volt a tél is, de a megtakarítás nem kizárólag ezzel magyarázható.

Fontos mutató, hogy a kevesebb gázfelhasználásának köszönhetően 55 ezer tonnáról már mostanra 42 ezer tonnára csökkent a távhővel összefüggő károsanyag-kibocsátás Szegeden. Ahogyan egyre jobban kiépül a rendszer, a széndioxid kibocsátás még jobban zsugorodni fog.

Fotó: Getty Images – illusztráció