Így védjük otthonunkat a betörésektől a nyaralás alatt

A nyaralások alkalmával akár hetekig üresen hagyott ingatlanok sajnos remek lehetőséget adnak az alkalomra váró tolvajoknak. Ahhoz, hogy a szabadság aggodalomtól mentesen, pihenéssel és kellemesen teljen, a MediaMarkt felkérte a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát (SZVMSZK), hogy osszanak meg pár hasznos tanácsot annak érdekében, hogy értékeinket és ingatlanunkat biztonságban tudjuk egy hosszabb távollét esetén is.

„Otthonunk biztonsága érdekében nem elég csak egyféle védekezési módot alkalmazni. Minél több eszközt és módszert veszünk igénybe, annál jobban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy betörhessenek otthonunkba” – kezdi az egyik legfontosabb tanáccsal az SZVMSZK elnöke, dr. Fialka György.

  1. Ne tegyük közhírré, hogy nyaralni megyünk!

Bár a mindennapi életünk része a közösségi média, és előszeretettel osztjuk meg az aktuális programjainkat, azért nem árt óvatosság. Csak azokkal osszuk meg, hogy elutazunk, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik távollétük alatt segédkeznek otthonuk védelmében! A nyaralásról ne osszunk meg adatokat, képeket, mint például egy repülőjegy, semmilyen internetes felületen, illetve közösségi oldalon, mivel ezek árulkodóak lehetnek! A legjobb pillanatok megosztását ezért érdemes a nyaralás utánra meghagyni.

  1. Gondosan zárjuk le az ingatlant!

Talán evidensnek tűnhet, de rendkívül fontos, hogy megfelelő módon zárjuk az ingatlant távozáskor.Mindig győződjünk meg róla, hogy gondosan bezártuk az ablakokat is! Célszerű modern zárrendszerrel ellátott biztonsági bejárati ajtót alkalmazni, amely nagyban megnehezítheti a betörők dolgát. Nyitásérzékelőket is felszerelhetünk a nyílászárókra. Az ajtókra vagy ablakokra szerelhető WiFi hálózaton működő érzékelők riasztási értesítéssel figyelmeztetnek bennünket a mobilkészüléken, ha az adott nyílászárót kinyitják, vagy becsukják.

  1. Alkalmazzunk időzíthető kapcsolót!

Időzíthető vagy okos kapcsolók beszerzése mindössze pár ezer forintos tétel, mégis segíthetnek távol tartani a betörőket, akiknek az az egyik legfontosabb, hogy ne tartózkodjon otthon senki. A normál napi rutinszerűen bekapcsolódó lámpák vagy tv készülék segítségével úgy tehetünk, mintha otthon lennénk olyankor is, amikor épp távol vagyunk.

  1. Figyeljünk a kert rendezettségére!

Ha kertes házban élünk, akkor mindig nézzünk körül az udvaron, hogy nem maradjon kint olyan tárgy, amin keresztül be lehet mászni az épületbe. Ne hagyjunk a ház körül olyan tárgyakat, amelyek megkönnyíthetik a lakásba való bejutást! Tipikusan ilyen lehet egy létra vagy egy kerti szék és asztal. Érdemes elpakolni a kertből minden könnyen mozdítható értékeket, hiszen ezeket is eltulajdoníthatják.

  1. Kérjük segítséget egy megbízható személytől!

Lehet akár a szomszéd, egy családtag vagy egy közeli barát, akit megkérhetünk, hogy bizonyos időközönként ürítse ki a postaládát, vagy tegye ki, majd vissza a kukát a szemétszállító napokon. Az „elhagyatottság” hatását érdemes ezzel elkerülni, hiszen legtöbbször az alkalom szüli a tolvajt.

  1. Ha tehetjük, használjunk riasztóberendezést!

Ha nincs lehetőségünk távfelügyelettel biztosított riasztórendszer felszereltetésére, akkor egy kisebb összeg befektetésével vásárolhatunk akár felvétel rögzítésére és megfigyelésre alkalmas kamerát. A biztonsági kamera rendszerekkel lehetőségünk van élőképek megnézésére, bizonyos helyek megfigyelésére, múltban történt események felvételeinek visszanézésére.

A zártláncú megfigyelő rendszerek (CCTV) rögzítéseit csupán azok nézhetik meg, akiknek van hozzá jogosultságuk. A számítógépes hálózatok, valamint az internet jóvoltából azonban akár már telefonon keresztül is szemmel tarthatjuk lakásunkat, házunkat, kertünket. A biztonsági kamera rendszerek legfőbb részeit a rögzítő és a kamera képezi, megkülönböztetünk analóg, illetve IP rendszereket. Az analóg esetében kábel köti össze az egységeket, míg az IP-nél TCP/IP hálózat kiépítése szükséges.

A MediaMarkt adatai alapján az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdeklődés az okosotthon eszközök iránt. Különösen a nyaralási szezon előtt és alatt kiemelkedően sokan keresik az olyan okos biztonsági megoldásokat, mint a nyitásérzékelők vagy a könnyen felszerelhető, telefonról irányítható és követhető IP kamerákat, melyeket akár már 15-20.000 forintért beszerezhetünk.

Fotó: Getty Images