Ilyen lesz az újjászülető Budavári Palota

A palotát az eredeti századfordulós terveket követve, de a 21. század technológiai kihívásainak megfelelően építik újjá. A teljes rekonstrukció hosszú, sok éven át tartó folyamat, amelyet a 2021. augusztus 20-án átadott Szent István-terem után, a Szent György tér felől folytatnak. Most pedig hamarosan látványos szakaszába lép az északi szárny helyreállítása.  A már felújított déli összekötő szárnyat a Szent István-teremmel az elmúlt másfél évben csaknem 110 ezren keresték fel. 

A szakemberek már végeztek a palota teljes körű műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális feltárásával, ezekre támaszkodva lesz lehetséges az épület teljes helyreállítása. A Budavári Palota történelmi jelentőségű megújulásának részleteiről Gutowski Robert, a palota rekonstrukciójának Ybl- és Pro Architectura díjas vezető építésze számolt be. A levéltári kutatások eredményeként mára több mint 100 ezer történeti dokumentum áll a szakemberek rendelkezésére, ezeket egészítik ki a helyszíni építészeti felmérések és diagnosztikai feltárások, falkutatások. 

Gutowski Robert arról is beszélt, hogy a palotaépület megújítása során elsőként az északi kapuzat épül vissza. Ez volt a fogadószárny, amelyen keresztül egykor lovaskocsival hajtottak be a belső udvarba, majd távoztak a mostani Hunyadi udvar irányába. „Megteremtjük a gépjárművel történő áthajtás lehetőségét, így a jövőben ünnepi események fogadóhelyévé is válik az északi szárny. Az épület első emeletén tovább haladva, a mai raktárcsarnok helyén rekonstruáljuk az egykori nagy tánctermet, amelyből kelet felé kilépve a Buffet-galérián keresztül végre újra feltárulhat a dunai panoráma.”

Többek között  rekonstruálják a kupolát is, így az Országház, a Szent István-bazilika és a Budavári Királyi Palota kupoláinak hármasa újra Budapest éke lesz. A helyreállított történeti és szakrális terek mellett, időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat a megújuló Budavári Palotában.

A palota újjászületésének terveit december 19-től a Hunyadi udvarban kialakított új látogatóközpontban mutatják be, ahol az érdeklődők 3D maketten is megtekinthetik a megújuló épületegyüttest és a varázslatos Báltermet.  A most megnyílt központban a közönség nemcsak a Palotanegyed programjairól tájékozódhat és vásárolhat ezekre belépőt, hanem a rekonstrukciós munkálatokról is mindig friss információkat kaphat.

Jövőre folytatódnak a Dísz téri és Szent György téri építkezések is: jó ütemben halad az egykori Vörös Kereszt-székház, a Honvéd Főparancsnokság és a József főhercegi palota újjáépítése is

Fotók forrása: Nemzeti Hauszman Program Facebook-oldala