Infúziót kapott az újlakáspiac és lábra állt!

A határidő meghosszabbításával jelentősen növekedhet a lakásépítési kedv. Erre szükség is van, hiszen 2020-ban elsősorban a járványhatás miatt kevesebb mint 23 ezer, 2021-ben pedig közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, szemben a 2017 és 2019 közötti időszakkal, amikor 35-38 ezer lakóingatlanra kértek engedélyt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette: “az ötszázalékos lakásáfa 2028 végéig történő meghosszabbítása minden eddiginél hosszabb, hatéves kedvezményes időszakot vetít előre, mert a 2016-ban bevezetett és 2021-ben meghosszabbított áfakedvezmény is csak 4-4 évig tartott.”

Változnak az energetikai szabályok, aminek inkább a vevők örülhetnek

Az ingatlan.com szakértője szerint a kiszámítható adózási környezet sokat segíthet a beruházóknak abban, hogy folyamatosan épülhessenek lakások, mert a szektornak az építőanyagárak növekedése és az ellátási láncok problémái miatt eddig is sok kihívás érte. Balogh László arra is emlékeztetett, hogy a napokban két évvel meghosszabbították az új lakások szigorúbb energetikai előírásainak határidejét is. 

Ez pedig főként a vevőknek jelenthet majd könnyebbséget az új lakások megfizethetősége szempontjából. A kínálatban ugyanis lesznek olyan alapvetően energiahatékony ingatlanok is, ahová nem építik be a drágább épületgépészeti megoldásokat az eladók, így ezeknek az eladási ára is a megfizethetőbb tartományban marad.

 Mennyi új lakás épült volna?

Az ingatlan.com megnézte, hogy az eladásra hirdetett új lakások közül hány darab átadása várható az idén és a következő években. Az augusztus végi kínálat alapján idén átadásra kerülő eladó új lakásból 12 ezret, jövő évi átadással pedig több mint 3700 új eladó lakást kínálnak eladásra. Ugyanakkor 2024-es átadással kevesebb mint 1000 lakás, 2025-ös és 2026-os átadással pedig összesen alig több mint 100 ingatlan szerepelt a kínálatban. 

“Reális volt a félelem, hogy az áfaintézkedés nélkül az új lakáspiac kínálati oldala 2025 után kiapadt volna. A jelenség a 27 százalékos áfakulccsal együtt további árrobbanást eredményezett volna a piacon, a megfizethetetlenségig emelve az új lakások árait” – fogalmazott Balogh László.

„Mindezt figyelembe véve elmondható, hogy amíg az ötszázalékos áfa 2016-ban még doppingszer volt az új lakáspiacon, 2024 után ez már életmentő gyógyszer lehet” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.