Irodák helyett lakások épülnek a Hegyvidék főutcájában

Néhány nap múlva ideiglenesen elköltöznek a Böszörményi út 20–22. számú épületből a házi gyermekorvosok, de később az orvosi rendelők a tervek szerint az új épületegyüttes Szoboszlai utcai szárnyának földszintjére kerülnek vissza. Így – szemben az eddigi állapottal – az utca felől biztosított lesz az akadálymentes megközelítésük, emellett pedig az épület alatt kialakítandó mélygarázsból is kényelmesen elérhetők majd az új rendelők.

Az új épületegyüttes alatt 299 parkolóhelyet alakítanak ki, ezek közül a 119 lakásnak, az üzleteknek és az orvosi rendelőknek nagyjából 170-180 helyre lesz szükségük. A többi a környékbeli lakók parkolási gondjainak enyhítését szolgálja. A fejlesztők a leendő földszinti üzlethelyiségek profilját is a környékbeliek javaslatai alapján szeretnék meghatározni, írja a hegyvidekujsag.hu.

A korábbi irodaházakban több mint hétszáz ember dolgozott, amíg teljes kapacitással működtek. Ez sokkal nagyobb forgalmi terhelést jelent, mint egy lakótömb, ahol várhatóan nagyjából háromszázan élnek, érvel a fejlesztő. Az új beruházás a tömegével és a zárt sorú beépítéssel a környezetéhez illeszkedik majd, és alacsonyabb lesz, mint a mostani, Böszörményi út 20–22. szám alatti irodaház. 

A lakóingatlan kialakítása a „Hegyvidék főutcája” koncepcióval összhangban történik; ezt a célt szolgálja, hogy a Böszörményi útra nyílóan üzlethelyiségeket alakítanak ki. Az új ingatlan lényegesen alatta marad a maximális beépítési paramétereknek, nem egy „túlfeszített” program valósul meg. A belső udvarban, ahol most aszfaltozott autóparkoló található, egy nagyméretű, egybefüggő zöld kert jön létre, amely szebb kilátást biztosít majd mindazoknak, akiknek jelenleg is erre néz az ablakuk.

Jelenleg zajlanak az új épületegyüttes tervezési munkái, a kész bontási terveket pedig már benyújtották az engedélyező hatósághoz. Rövidesen elkészül a közlekedési hatástanulmány is, ami alapján szóba kerülhet a Beethoven utca forgalmi áttervezése. Mivel a beruházás még előkészítés alatt áll, nem lehet pontos dátumot mondani a kezdésre, de a beruházók azzal számolnak, hogy legkésőbb jövő tavasszal elindul az irodaházak bontása. Az új épületek kivitelezése leghamarabb 2022 végén kezdődhet el, s előreláthatóan két és fél évig tart.

Fotó: Hegyvidék Facebook-oldal