Jelentősen élénkült a lakáspiac januárban

Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok – derül ki az ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőjéből, ami több mint 500 ezer érdeklődés és 400 ezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását.

Élénkült a piac, aktivizálták magukat a vevők

2024 januárjában több mint 31 ezer lakást és házat hirdettek meg eladásra, ami megegyezik a tavaly januári friss kínálat nagyságával. A teljes kínálat bővülése viszont egyre inkább lassul, ami a piaci élénkülésének egyik legfőbb mutatója.

“Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Idén január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ahogyan arra számítani lehetett január első hetei alapján, éves összevetésben a kereslet is erősödött. “Az eladó lakóingatlanokra érkező több mint 300 ezer januári érdeklődés 20 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet” – tette hozzá a szakember. A piacon megjelenő több vevő ellenére viszont az árak még nem emelkedtek. Országos átlagban lényegében stagnálásnak a lakásárak, ami abból a szempontból érthető, hogy a múlt év januárjához képest ugyan nagyobb a kereslet, de 20 százalékkal még mindig elmarad a 2022 januári szinttől.

Így néz ki a vármegyék toplistája

Az ingatlan.com adatai szerint tavaly januárhoz képest Csongrád-Csanád vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet, mégpedig 54 százalékkal. Ez a növekedés elsősorban a szegedi autóipari beruházás hírének köszönhető. Második helyen áll Hajdú-Bihar vármegye, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 37 százalékkal nőtt egy év alatt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is erős januárt zárt, 30 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Számos országrészben, például Heves, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében is az országos átlagot meghaladó, 24-29 százalékos keresletbővülés ment végbe. Budapesten eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az országos átlagnak megfelelő 20 százalékos többlettel zárt éves összevetésben.

Fotó: Getty Images