Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatója

Október végén az 5 éves BIRS 12,98, a 10 éves 11,18 százalékon, a 20 éves társa 10,99 százalékon tetőzött, azóta viszont lejjebb jött mindkét mutató. Ezen a héten hétfőn sorrendben 10,66; 9,22 és 9,08 százalékról volt szó, ami 1,91-2,32 százalékpontos csökkenést jelent. Igaz ugyanakkor, hogy az év eleji 5 százalék alatti szinteknél még mindig jóval magasabban vannak a kamatmutatók. Ha a BIRS csökkenése tartós marad, az kedvez lakáshitel felvételét tervezőknek, hiszen olcsóbbak lehetnek ezek a kölcsönök. Van is példa a piacon kamatcsökkentésre a lakáshiteleknél a bankok november 30-a és december 6-a között közzétett hivatalos változtatásokról szóló tájékoztatásai alapján.

A Magnet Bank például december 5-től a Stabil Ötös és Stabil Tízes néven futó jelzáloghitelek kamatát 3,62 és 2,7 százalékponttal 9,98-10,98, illetve 9,81-10,81 százalékra csökkentette. A K&H-nál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamata 5 és 10 éves kamatperiódus, illetve a fix kamatozás esetén is csökkent. A lépés eredményeként a 121-180 hónap közötti futamidővel felvett végig fix hitelek kamata 11,51 százalék lett minden hitelösszegsávban és minden jóváírási kategóriában, a 181 és 240 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 11,48 százalékra változott. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata hitelösszegtől és jóváírás nagyságától függően 11,5-12,82 százalékra, a 10 éveseké és a 61-120 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 10,7-11,95 százalékra változott.

Az OTP Bank december 1-től bevezette az úgynevezett Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást, ennek köszönhetően az érintettek a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkenthetik a hitelük kamatát. Az adós kezdeményezésére a kölcsön ügyleti kamata a futamidő hátralévő időszakára a benchmarknak tekintett 20 éves BIRS 389 bázisponttal növelt mértékére csökken lakáshiteleknél és 489 bázisponttal növelt mértékére szabad felhasználású jelzáloghiteleknél. A CIB Bank a Végig Fix Szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön kamatát a Magnifica és Magnifica 3 kedvezménycsomagban 0,5 százalékponttal csökkentette.

Elképzelhető, hogy más bankok is kamatcsökkentésről döntenek a következő időszakban, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a bizonytalan gazdasági környezet, a magas infláció, a vásárlóerő csökkenése és a BIRS mostani csökkenése ellenére a korábbinál magasabb kamatkörnyezet azonban egyértelműen negatív hatással van a lakáshitelek piacára.

A money.hu szakértői szerint a mostani bizonytalan környezetben kiemelten fontos, hogy a hitelfelvevők körültekintően válasszák ki azt a bankot, amelytől a lakáshitelüket igénylik. A bankok közötti rivalizálás miatt akár naponta, hetente változhatnak a hitelparaméterek, amelyek zsebbe vágó tételt jelentenek a hiteltörlesztés során. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint december első hetében egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű piaci lakáshitelt nézve a legkedvezőbb feltételekkel elérhető konstrukciónál 130 ezer forint alatt marad a havi törlesztés összege. Ugyanakkor a kínálatban akadnak 140 ezer forint körüli törlesztővel rendelkező verziók, a legdrágábbaknál pedig akár közel 160 ezer forintra is rúghat a törlesztés.

Fotó: Getty Images