Kétszer több hitelt kaphat egy budapesti, mint egy szabolcsi

Lakás 2021-10-15

A lakáshitelezés növekedésében kulcsszerepe van a fizetések elmúlt években tapasztalt emelkedésének is, hiszen a magasabb jövedelemmel nagyobb hitelt vehetünk fel. Miközben a kölcsönöket az ország bármely részében hasonló kamatokkal adják a bankok, a bérekben óriásiak az eltérések - mutat rá friss összefoglalójában a money.hu. Míg Budapesten a legkedvezőbb feltételekkel elérhető 10 milliós, 20 éves biztonságos - végig fix törlesztésű - lakáshitel törlesztése az átlagbér 18,5 százalékát viszi el, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a harmadát.

Jövőre ugrik a minimálbér

Hetek óta napirenden van a minimálbér emelése, a tervek szerint 2022-től 200 ezer forint lenne az összege, ez az idei 167 400 forintos összeghez képest több mint 19 százalékos emelkedést jelentene. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a minimálbér összege, 2017-ben még csak 127 500 forint volt, ez emelkedett 138, majd 149 ezer forintra, hogy 2020-ban elérje 161, idén pedig a már említett 167 400 forintot. 

Ha valóban 200 ezer forint lesz a minimálbér 2022-ben, akkor az 57 százalékkal haladná meg a 2017-es szintet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bérstatisztikái alapján egyértelmű a minimálbér emelés hatása az átlagbérekre: a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagbér a 2017-es 193 ezer forint után az idei első félévben már közel 285 ezer forintot tett ki.

Nagyobb hitelben gondolkodhatunk

A bérek alakulása kulcsfontosságú a lakáshitelezésben, ugyanis ez jelenti a fedezetet a törlesztésre. A Magyar Nemzeti Bank adósságfék szabályai közül a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) az igazolt kereset arányában állapítja meg, hogy a jövedelem mekkora része fordítható törlesztésre. 

Ez 500 ezer forint alatti fizetés esetén maximum a jövedelem 50 százaléka lehet. Mindez azt jelenti, hogy míg öt évvel ezelőtt az adós maximum 96 500 forintos havi törlesztést tudott vállalni, addig a mai átlagbért kereső már 142 ezer forintos törlesztőrészletig hitelezhető. 

Ebbe már egy 20 milliós 20 évre 5 százalékos kamat mellett felvett hitel is beleférhet, míg 5 éve hasonló kondíciók mellett csak 14 milliós hitel vállalására nyílt lehetősége egy átlagbérrel rendelkező polgárnak. Azt, hogy a gazdaság erőre kapása, a bérek emelkedése hajtja a hitelfelvételi kedvet, jól mutatja, hogy az elmúlt hónapokban dőlnek a korábbi csúcsok a lakáshitel piacon.

Szakadék a hitelplafonban az országon belül

Ugyanakkor - ahogy arra a money.hu szakértői rámutatnak - amíg a bankok az ország minden részében lényegében azonos kamatok és teljes hiteldíjmutatókkal (THM) adják a lakáshiteleket, addig a bérek esetében hatalmasak a különbségek. 

A KSH adatai szerint például Budapesten az első félévben a kedvezmények nélküli nettó fizetés havonta meghaladta a 351 ezer forintot. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint október közepén egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos - kiszámítható, biztonságos, a jövőbeni kamatemelkedéstől védő - végig fix kamatozású lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4,7 százalékos teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetőek. Utóbbiaknál a havi törlesztés kevesebb mint 65 ezer forint, ami a fővárosi átlagos nettó fizetés 18,5 százalékát teszi ki. 

Az országos fizetési rangsorban második helyen álló Győr-Moson-Sopron megyében az átlag nettó az idei első félévben 303 ezer forint volt, ennek már több mint ötödét vinné el egy 10 milliós lakáshitel törlesztése. A lista végén álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 200 ezer forintot sem éri el a nettó átlagfizetés, a a jövedelem 33 százalékát vinné el egy 10 milliós hitel törlesztése. 

Fotó: Getty Images

Partnereink