Kisimult az albérletpiac az év végére

Visszafogottság jellemzi az év végi albérletpiacot. Novemberben az előző hónaphoz képest az országos bérleti díjak 0,2 százalékkal, a budapestiek pedig 0,1 százalékkal nőttek, lényegében stagnáltak a KSH-ingatlan.com legújabb lakbérindexe szerint. Éves összevetésben viszont még mindig 12 százalékos volt az országos lakbérek drágulása. Az elemzés egyúttal bemutatja a kiadó lakások december közepén jellemző átlagos bérleti díjait és az idei év rekordjait is.

Hullámzó volt az idei albérletpiac

Változatos évet zár az idén az albérletpiac. Az év első hónapjait drágulás jellemezte, ebben szerepet kapott, hogy sokan a tervezett lakásvásárlásukat a magas kamatok és a megugró mindennapi kiadások miatt elhalasztották és bérelt ingatlannal oldották meg a lakhatásukat. Majd a bizonytalan gazdasági környezet miatt kevesebben léptek ki az albérletpiacra, emellett a befektetési célú vásárlások is alacsony szinten maradtak.

„A korábbi évekkel ellentétben az idén már a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt felélénkült a piac, kulcskérdést jelentettek a fenntartási költségek, emellett az albérletet keresők számára az idő volt lényege tényező. Azaz, hogy milyen gyorsan találnak maguknak albérletet” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy az albérletárak emelkedését elsősorban a jövedelmek növekedése teszi lehetővé, az infláció enélkül ugyanis csak kisebb mértékben van hatással a piacra. Inkább a két tényezőből adódó reálkeresetek alakulása befolyásolja a bérleti díjak változását.

Így alakultak az átlagos bérleti díjak a nagyvárosokban

Az ingatlan.com adatai szerint a december közepére jellemző kínálat alapján Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forintot tett ki. A legnagyobb számú albérletet nyújtó XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forint volt ez az összeg. Az I. kerület a legdrágább 300 ezer forintos árral, a legolcsóbb pedig továbbra is a XXIII. kerület 180 ezer forinttal.

A vármegyeszékhelyek közül Győrben a legmagasabb az átlagos bérleti díj, 200 ezer forintot tesz ki. Utána következik Debrecen és Székesfehérvár 188 és 178 ezer forinttal. A legolcsóbb pedig Salgótarján 80 ezer forintos összeggel.

Ezek voltak a 2023-as albérletpiac rekordjai

Az év vége közeledtével az ingatlan.com a saját adataiból összegyűjtötte az idei albérletpiaci “legeket” is. Kecskeméten, Debrecenben és Szegeden is lehetett 25-30 ezer forintért szobát bérelni, ezek voltak a legolcsóbban kivehető ingatlanok. Az önálló ingatlanok közül a legolcsóbb a Nógrád vármegyei Jobbágyiban található 38 négyzetméteres téglaépítésű lakás volt, amely havi 50 ezer forintért talált bérlőre.

Budapesten egy 20 négyzetméteres – XX. kerületi – pesterzsébeti garzon képviselte az egyik végletet havi 60 ezer forintos bérleti díjjal. A másikat pedig a budai oldalon lévő Szemlőhegyen található kétemeletes, 140 négyzetméteres 5 szobás, kétemeletes, garázsokkal és tágas terasszal, valamint szaunával rendelkező penthouse lakás, amely havonta 1,72 millió forintba kerül. A Budapesten kívüli piacon pedig a legmagasabb bérleti díjjal elkelt albérlet egy balatoni panorámát nyújtó, fedett teraszos, medencés balatonfűzfői családi ház volt, amelyet március közepén hirdettek bérbeadásra havi 950 ezer forintért és május elején már bérlőre is talált.

Fotó: Getty Images