Kíváló minősítést kapott a CityZen és a Kálvin Square Irodaház

Az épületek fűtésére, hűtésére, megvilágítására, vagyis az üzemeltetésre használt energia a 28 százalékát, az épületek teljes életciklusára vonatkozó, az anyagokhoz és az építési folyamatokhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás pedig tizenegy százalékát teszik ki a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának. Világunk legszennyezettségéért tehát 39 százalékban felelősek az épületek és az építőipar, így a terület azonnali megoldásokért kiált. A helyzet súlyosságát felmérve az Egyesült Királyság kormánya például vállalta, hogy 2050-re nullára csökkenti az építésből és üzemeltetésből származó kibocsátást.

Napjainkban már elképzelhetetlen egy új épület tervezése, fejlesztése anélkül, hogy ne kapjanak kiemelt figyelmet a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok, hogy ne feleljen meg egy beruházás a legkorszerűbb energetikai követelményeknek és ne rendelkezzen BREEAM, vagy LEED minősítések valamely magasabb fokozatával. A minősítések megszerzése pedig nem csak egy szabályozásnak való megfelelés, hanem költségtakarékossági, értéknövekedési szempont is, egy döntő tényező az értékesítésnél és bérbeadásoknál. Az elmúlt héten tartott Europe GRI konferencia fő tanulságaként elmondható, hogy az épületfelújítás ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint az új fejlesztéseké.

„A ConvergenCE portfóliójába jelenleg kizárólag felújított épületek tartoznak” – kezdte a konferencián elhangzottak értékelését Zeley Csaba. „Befektető partnereinkkel megvásárolunk alul pozícionált, elhanyagolt épületeket, melyeket felújítunk, a legkorszerűbb technológiákkal és szolgáltatásokkal öltöztetünk fel, majd újrapozícionáljuk és ismét bérbeadjuk őket. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minden ingatlanunk rendelkezzen a lehető legmagasabb környezetvédelmi minősítésekkel, így külön öröm, hogy a CityZen irodaház idén júniusban, a Kálvin Square Irodaház pedig szeptember hónapban kapta meg a BREEAM „Excellent”, vagyis kiváló minősítését. A Párizsban tartott konferencián látottak és hallottak pedig csak megerősítettek abban, hogy a ConvergenCE nemzetközi viszonylatban is a legjobb úton halad környezetünk megóvása érdekében.”