Költözés lakáshitellel: ekkora korszerű ingatlanra lehet elég 35 millió forint

A fokozatosan csökkenő kamatok, valamint a januártól érvénybe lépő 7,3 százalékos thm-plafon miatt egyre többen veszik fontolóra a költözést. Az ingatlan.com adatai alapján ezeket a döntéseket sokan a karácsonyi időszakban hozzák meg, ami januárban rendszerint keresleti és látogatottsági csúcsot okoz az ingatlanhirdetési portálon. Az ingatlan.com és a money.hu ezért azt vizsgálta meg, hogy egy ingatlan eladásából befolyó 25 millió forint és egy 10 millió forintos lakáshitel, azaz összesen 35 millió forint mire elegendő, ha valaki jó minőségű és korszerű ingatlant szeretne vásárolni ennyi pénzből.

Továbblépés havi 80 ezerből

“A lakásárak között nagyon nagy a szórás, de a 35 millió forintos keret még az országon belül legdrágábbnak számító Budapest több városrészében is elég lehet egy jó minőségű garzonlakásra, a fővároson kívüli piacon pedig megyétől függően akár korszerű családi házban is gondolkodhatnak a költözést tervezők” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője a kilátások kapcsán arról beszélt, hogy 2024-ben javulhat a gazdasági környezet, aminek következtében a lakáshitelkamatok még lejjebb ereszkednek. “Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a törlesztőrészlet, a januártól életbe lépő 7,3 százalékos önkéntes thm-plafont figyelembe véve kevesebb mint 80 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene. Ez pedig az idei első háromnegyed évre vonatkozó országos átlagbérnek alig több mint 20 százaléka. Ráadásul könnyen lehet, hogy a legkedvezőbb banki ajánlatok között lesznek olyanok, amelyek jövőre megközelítik a lélektani határt jelentő 6 százalékos kamatszintet.” – tette hozzá a szakember.

Országos toplista

A fővároson belül a 35 millió forint a legdrágább, V. kerületben legfeljebb 22 négyzetméteres korszerű lakásra elég. Ugyanakkor a XX., a XXI. és XXIII. kerületben 48-49 négyzetméteres jó minőségű lakás is kijön ekkora összegből.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy a Veszprém vármegyében – a Balaton partján lévő – Tihanyban mindössze 19 négyzetméter jön ki 35 millió forintból. A Vas vármegyei Püspökmolnáriban 21 négyzetméterrel, a Somogy vármegyei – szintén Balaton-parti – Balatonszemesen pedig 22 négyzetméterrel lehet számolni, ha valaki jó állapotú, felújított, újszerű vagy új építésű ingatlant keres.

A másik végletet képviseli többek között a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras, a Békésben található Hunya vagy a Hajdú-Biharban lévő Biharnagybajom esetében 400-500 négyzetméteres korszerű ingatlan is beleférne a 35 milliós keretösszegbe, ha lenne ekkora ingatlan a kínálatban.

Fotó: Getty Images