A lakásügynökségek megoldást jelenthetnek a lakhatási válságra

Tordai Bence arról beszélt, hogy Magyarországon több mint félmillió lakás áll üresen. A jelentős részüket azért nem adják ki, mert a tulajdonosok tartanak tőle, hogy lelakják az ingatlanokat, vagy, hogy nem kapják meg a bérleti díjat, esetleg probléma esetén nem tudnak megszabadulni a bérlőktől – állította a társelnök. A lakásügynökségek megoldást adnak ezekre a kockázatokra, egyben a lakhatási válságot is képesek enyhíteni, mert több lakás lenne a piacon és a lakbérek is lejjebb mennének – érvelt a politikus.

Az eseményen Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester elmondta, hogy az önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Budavári Lakásügynökség kicsivel több, mint egy éve kezdett működni. Az ügynökség szerződést köt a lakástulajdonosokkal, majd pályázatot ír ki a bérbevételre, és a jelentkezők közül egy pontrendszer alapján választja ki a lehetséges bérlőt – ismertette a részleteket. A lakásokat a kerületben élők vagy dolgozók vehetik ki – tette hozzá.

Szavai szerint ez a leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb módszer arra, hogy megfizethető lakhatást nyújtsanak az átlagos vagy annál kisebb jövedelmű családoknak, ugyanis a lakásügynökség a piacinál minimum harminc százalékkal alacsonyabb árat alkuszik ki. Kiemelte, hogy az ügynökség biztosítást köt az ingatlanra, illetve egy egyszeri felújítás költségeit is vállalni tudja.

Arra is kitért, hogy a lakásügynökség akkor is fizet a tulajdonosnak, ha a bérlő valamiért nem képes, illetve ha a tulajdonos idő előtt mondja fel a szerződést, akkor máshol helyezi el a bérlőt.

Fotó: pixabay.com