Láttunk már ilyet! Nem jött el a világvége az ingatlanpiacon

Nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, de nem feltétlenül jelenti a világvégét, hogy egy globális válságba érkeztünk. Ráadásul már korábban is tapasztaltuk számos nehézséget, elég csak a 2008-2013 közötti időszakra gondolni, majd két évig a COVID-19 befolyásolta a mindennapjainkat – mondta Pados Gergely, a Cushman & Wakefield ügyvezető igazgatója a beszélgetés elején a Real Estate Beach Conference rendezvényén.

Erős emberek kellenek

A nehezebb időkben új lehetőségek nyílnak, hiszen az ingatlanpiac egy összetett gazdasági szektor, ahol számos eszköztípust megtalálhatunk. Ha az egyik szegmens rosszabbul is teljesít, így például nehézségek adódnak az irodapiacon, akkor más ingatlantípusnál jobb eredményeket érhetünk el, mint például a logisztikai központokban, miközben a bérlőknek és az ügyfeleknek jobb szolgáltatásokat nyújthatunk.

A nehéz idők erős embereket szülnek, az erős emberek jó időket teremtenek, a jó idők gyenge embereket termelnek, idézte a régi mondást Salamon Adorján MRICS, az Eston International vezérigazgatója. Jelenleg a jó időkön vagyunk túl, és most a nehéz idők következnek. Az ingatlanügynökségek is most olyan erős embereket keresnek, akik egy dinamikusabb ingatlanpiacot támogathatnak a tevékenységükkel.

Az ingatlanpiaci szakembergárda egy része talán elkényelmesedett, hiszen a szektor az elmúlt évtizedben jelentős eredményeket ért el, most pedig itt az ideje, hogy ismét mindenki teljes erőbedobással belevesse magát a munkába. Az is igaz, hogy a nehéz időkben mindig tisztul a piac, és a még magasabb szintű szolgáltatások előtérbe kerülnek.


Hektikus időszakot élünk

Hektikus időszakot élünk, ahol számos nehézség felmerül, miközben előzőleg sok mindenre nem is számítottunk, de nem is számíthattunk. Szerencsére talán már a pandémiát határok közé tudtuk szorítani, azonban még ki sem hevertük a járvány negatív hatásait, máris egy globális energiaválságba csöppentünk, ami az összes piaci szereplő mindennapjait – legyen az bérlő, üzemeltető, tulajdonos – jelentős mértékben befolyásolja, vetette fel Kalaus Valter, MRICS, a Newmark VLK Hungary ügyvezető partnere és egyben a beszélgetés moderátora.

A bérlők is elbizonytalanodnak, nem tudják, hogy mire számítsanak. Nagy nehézségek árán elindult a hibrid munkakultúra térhódítása, most pedig újabb bizonytalansági tényezők jelentek meg, miközben nem tudja senki, hogy mi lesz a jelenlegi folyamatok vége. Ennek következtében a bérlők sokkal nehezebben választanak megoldásokat, jóval tovább tart a döntési mechanizmus, és igyekszik mindenki a legtöbb rizikót kiküszöbölni a céges működés során, tette hozzá Lóska Erika MRICS, a Knight Frank Hungary Co-Managing igazgatója.

Az üzemeltetési piacon egyre több kihívás van jelen, vagyis folyamatosan fejlődnünk kell, így például az FM-vállalatok tendereztetése során az alapszolgáltatások mellett előtérbe kerülnek az energiahatékonysági és ESG megoldások, hangsúlyozta Pados Gergely. Az irodapiacon egyre fontosabbá válik a bérlők megtartása, de ehhez innovatív megoldások szükségesek, vagyis a szakemberek számára a tanulás, a rugalmasság és a nyitottság az új dolgok felé egyre fontosabb szemponttá válik.

A home office és a rezsi

A járvány miatt az irodapiacon folyamatosan terjed a home office, majd a hibrid modell is megerősödött, most azonban ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. Érdekes kérdésként merül fel, hogy a rezsinövekedés nem fogja-e a dolgozókat ismét az irodákba csábítani, ahol mégiscsak a cég fizeti a fűtést és a villanyt, miközben korábban azért küzdöttek az alkalmazottak, hogy otthon dolgozhassanak, vetette fel Kalaus Valter.

Azonban a cégek irodatereket adtak vissza éppen a hibrid modell miatt, növekedett a home office szerepe, vagyis a folyamatokat nem lehet hirtelen inverzbe állítani. Emellett azonban a munkahely szerepe is fontos, hiszen a válságban még inkább előtérbe kerül a vállalat sikere, ez pedig azon is múlik, hogy az iroda egy vonzó helyszín legyen a kollégák számára.

A forint mélyrepülése is erőteljesen befolyásolja a piacot, hiszen a több éve kötött bérleti szerződések nem biztos, hogy ma megállják a helyüket. A növekvő bérleti díjak azonban nem rengetik meg a piacot, hiszen mind a rosszabb, mind a jobb minőségű irodaházakban emelkedtek a díjak, és a vállalatok elfogadták az új feltételeket, tette hozzá Salamon Adorján. Arról már nem is beszélve, hogy a nyugati országokban ugyanazok a cégek drágábban tartanak fenn munkahelyeket, vagyis van még tér a díjemelkedésre anélkül, hogy beleroppanjon a vállalati szféra.

Összességében elmondhatjuk, hogy az újonnan épült irodaházak területeinek több mint kétharmada már kiadásra került, vagyis még mindig érdemes ingatlanokat fejleszteni, hiszen a tíz százalék körüli üresedési ráta nem különösebben vészes adat, összegezte a tényeket Pados Gergely.

Fotó: Getty Images