Lenyűgöző terek, globális lépték. Átadták a MOL Campus székházat

Magyarországon az egyik legjelentősebb, hazai központú vállalat a MOL, amely regionális szinten is kiemelkedő pozíciókkal rendelkezik. Az elmúlt években számos gazdasági ágazatban szélesítette és fejlesztette tevékenységi köreit, miközben nyilvánvalóan kinőtte korábbi, meglehetősen kevés esztétikai elemet tartalmazó székházát. Ezért a vállalat elhatározta, hogy új cégközpontot épít, amely egyrészt reprezentálja a MOL jelentőségét, másrészt a partnerei és a társadalom széles rétegei számára is igazolja a legújabb technológiai megoldások és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, harmadrészt pedig a különböző helyszíneken dolgozó kollégák egyetlen központban dolgozhatnak.

A beruházást a Kopaszi-gát mellett valósították meg, ahol az utóbbi évek egyik legjelentősebb városrehabilitációs és -fejlesztési övezete, a BudaPart épül évek óta. A szimbiózis kiválóan működik, hiszen a BudaPart egy vadonatúj, modern városnegyed, ahol nem csupán lakóházak, kiskereskedelmi egységek és rekreációs zónák találhatók, hanem egy pezsgő üzleti negyed is kialakul modern irodaházakkal megtűzdelve. Nem beszélve a Rákóczi híd túloldalán található Infoparkról, hiszen így a BudaParttal és a szomszédos irodaházakkal közösen nem csupán egy kvázi újabb iroda alpiacot alkotnak, hanem Magyarország egyik legfontosabb innovációs hubja is telis-tele nemzetközi nagyvállalatokkal.

Ebbe a különleges természeti és urbanizációs szövetbe érkezett a MOL Campus, amely nem csak közlekedési szempontból könnyedén elérhető, hanem támogatja Dél-Buda gőzerővel fejlődő városrészeit is. Régóta a közbeszéd tárgya, hogy milyen magas az új toronyépület, de az kétségtelen, hogy a város számos pontjáról látszik, így nyilvánvalóan az elkövetkezendő évszázad meghatározó, ikonikus budapesti épületegyüttese lesz. Az épület tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek. A régióban is különlegesnek számító épületet a londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió tervezte, a belsőépítészet a német KINZO munkáját dicséri.

Nem csak az elhelyezkedése és méretei miatt kiemelkedő fejlesztés a MOL Campus, hanem azért is, mert a legújabb építészeti és térszervezési trendek is érvényesülnek a falai között. A technológiai megoldásai, az irodaterületek kialakítása és a fenntartható műszaki tartam mind-mind a hazai és az európai építészet fősodrába emeli az új székházat. Nem véletlenül már a kivitelezést irányító Market Építő Zrt. is hazánkban szokatlan, új módszerekkel építette fel az ingatlanegyüttest.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy bár most energiaválság és gazdasági krízis fenyegeti a világot, mégis szabad ünnepelni, hiszen a fejlesztés a hosszú távú tervek iránti elkötelezettséget és hitet szimbolizálja. Szimplán fogalmazva ez a jövő épülete.

Még 2016-ban döntöttek úgy, hogy új székházat fognak építeni, ami egyértelműen azt jelentette, hogy hisznek a vállalat jövőjében, és ezzel párhuzamosan bíznak a jövő generációiban. Ebben az épületben minden a dolgozókról szól, folytatta Hernádi Zsolt, az összes szolgáltatás az európai élmezőnyt képviseli. A közösségi terek és a kollaboratív környezet a jövő irodakultúráját hivatott reprezentálni.

A MOL cégcsoportnál közel ötven nemzet képviselői dolgoznak és a vállalat 21 országban van jelen. De bármennyire is nemzetközi a vállalat, fontosak a magyar gyökerek. Itthon vagyunk otthon, hangsúlyozta a MOL elnök-vezérigazgatója. A fenntarthatóság jelenti a jövőt, és ennek szellemében készült el az új székház is.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója a számokkal folytatta: a MOL Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter, amelynek megépítését a cég saját forrásból finanszírozta és ahol 2500 munkatárs dolgozhat. Hozzátette, hogy példátlan szakmai összefogás eredménye az épület, hiszen a közreműködők új készségeket is elsajátítottak a projekt során, amelyeket a jövőben újabb beruházások alkalmával kamatoztathatnak majd.

Kiemelte az ingatlanegyüttes egyediségét, amely többek között technológiai vonatkozásában abban is különleges, hogy szinte mindent mérnek. Csaknem tizenkétszer több szenzor vagy mérési eszköz található az épületben, mint egy átlagos ingatlanban. Hőmérséklet, friss levegő, kihasználtság, tárgyalók zsúfoltsága, szabad irodák – mind-mind olyan adatok, amelyeket folyamatosan vizsgálnak. A világszínvonalú proptech megoldások célja, hogy az épületet folyamatosan optimalizálják.

Ha belépünk az épületegyüttesbe, akkor minden megérthetünk. A grandiózus terek, a technológia, a világítás, a felhasznált anyagok minősége, a mobíliák, a növények, a monumentális oszlopok és persze a fölénk emelkedő torony a páratlan budapesti kilátással birodalmi léptéket képviselnek. Egy globális székhely lokálisan Budapestre méretezve. Mondhatnánk, hogy az ébredő erő, hogy egy klasszikus filmet idézzünk, de ez már régóta velünk élő erő, csak most fizikai valójában is manifesztálódik a MOL Campus képében.

A belső terek kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy olyan modern, fenntartható és ideális munkahelyet hozzanak létre, amely támogatja az együttműködést. Az irodák kialakítása az ABW (Activity-Based Workplace) modellt követi, azaz egy-egy munkavállaló adott feladatától függően maga dönthet a munkakörnyezetéről, és ezt bármikor rugalmasan változtathatja. A toronyrészben hármas egységek, úgynevezett tripletek adnak otthont az egyes szervezeti egységeknek.

A székház Budapest egyik legzöldebb irodaépülete, amely energiatakarékossági, környezettudatossági szempontból is a legmagasabb szintet képviseli. A MOL nem titkolt célja, hogy az új székház megkapja a nemzetközi BREEAM és LEED minősítések Excellent és Platinum fokozatait. Az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint a 900 nm napelem, a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer, valamint a szürkevíz újrahasznosítás, a MOL Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti. 

A MOL Campus számokban

Magasság: 143 méter (247 méterrel a tengerszint felett). Kilencedik legmagasabb épület Közép-Európában.

86.000 nm nettó alapterület, ami 12 focipályának felel meg. 900 nm napelem található az épületen.

A 30 ezer m2 üveghomlokzatnak köszönhetően a munkaállomások 86%-a természetes fényt kap. Az építkezés során a hulladék 80%-át újrahasznosították.

A homlokzat struktúrájának 7,5%-át hajlított üvegfelületek alkotják, ezek közül is világszintűek a kétszer hajlított üvegpanelek. 2500 dolgozó költözik be, 9 budapesti helyszínről.

A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, ami 2000 mixerautónyi mennyiség: ennyi betonnal öt darab olimpiai medencét lehetne megtölteni

Fotók: Realista és MOL