Magyar minikazánnal spórolhatunk a fűtésen

A magas gázszámlától „fáztak” a legtöbben a mögöttünk hagyott enyhe télben. Legalábbis erre utalnak a KSH adatai, amit a fűtési szezon után hoztak nyilvánosságra. E szerint a földgázfogyasztás október és április között 24,5 százalékkal csökkent. Szakértők szerint ezt önmagában nem magyarázza csak a kedvező időjárás, tudatos fogyasztói magatartás is kellett hozzá. Vagyis az, hogy a családok inkább lejjebb tekerték a konvektort, a termosztátot, mint hogy kicsússzanak a rezsitámogatott keretből.

A horribilis piaci árak miatt óvatosabbak lettek a magyarok. Jobban fókuszba kerültek az olyan gazdaságos fűtési megoldások, mint amire a Mika-minikazán is képes” – kommentálta a KSH-statisztikát Kerekes István, a Technorgáz alapító ügyvezetője. A 13 éve piacon lévő megoldással bizonyíthatóan 30 százalékos energiamegtakarítás érhető el, vagyis ennyivel kisebb szám szerepel havonta a sárga csekken.

Ráadásul új ablakokkal együtt 50 százalékot spórolhatunk. A vállalat vezetője szerint a fogyasztók nyitottságát a rezsicsökkentő fűtési megoldások iránt az is jól bizonyítja, hogy tavaly már átlépte a 20 ezret az értékesített MIKA-minikazán tulajdonosok száma, akik közül a legtöbben éppen a májustól-szeptemberig tartó fűtési szünetben döntöttek a korszerűsítés mellett.

A nyári szünet alatti fűtéskorszerűsítését különösen azoknak a gázfogyasztóknak érdemes újragondolniuk, akik az 1729 köbméteres kedvezményes éves állami keretet túllépik. AZ MVM elérhető adatai szerint például tavaly augusztus és november vége között a több mint 8 millió kiállított gázszámla 78 százaléka mutatott rezsi csökkentett összeget, azaz 22 százaléka túllépte azt. Vagyis minden ötödik (!) fogyasztónak piaci áron is kellett fizetnie a fűtésért, a meleg vízért.

Fotó: Technorgáz