A magyarok közel fele végzett felújítási munkát az otthonában

A magyarok jellemzően saját tulajdonú házakban élnek – átlagosan 2,8 fő egy háztartásban. A legtöbb otthon (33 százalék) 51 és 75 négyzetméter közötti, a megkérdezettek 24 százaléka 76 és 100 négyzetméter, 23 százalék 50 négyzetméter alatti lakásban vagy házban él, és csak 19 százalék lakik 100 négyzetméternél nagyobb területen – egy főre átlagosan 35,2 négyzetméter jut. 

Ennél jóval nagyobb térre vágynak a legtöbben: számukra az ideális otthon átlagos mérete 124 négyzetméter – derült ki a JYSK idén augusztusban készült reprezentatív kutatásából. Az üzletlánc felmérésnek célja, hogy feltérképezze a magyarok lakhatási viszonyait, illetve azt, milyen szerepet tölt be az otthon az életükben.

Élen a családi házak

A kutatásból az is kiderül, hogy 18-65 éves megkérdezettek nagy része valamilyen részben tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben lakik: 69 százaléknak van köze a tulajdoni lapon is az otthonához. A legnagyobb arányban a fővárosban élnek bérleményben, míg a budapesti megkérdezettek 31 százaléka oldja meg így a lakhatását, úgy országosan ez a szám 15 százalék.

Családi házban vagy sorházban az összes válaszadó 57 százaléka (a családi házak aránya a falvakban a legmagasabb), lakásban 43 százaléka lakik, utóbbi arány a fővárosban jóval magasabb, 75 százalék. Panelházban pedig 20 százalék lakik.

 Átalakított konyhák, fürdők

A családtámogatások és a koronavírus-járvány okozta bezártság, illetve a mind elterjedtebb otthoni munkavégzés lehet az oka annak, hogy a nehezen és drágán beszerezhető építőanyagok és a szakemberhiány ellenére is sokan – 49 százalék – vágtak bele valamilyen felújításba az elmúlt három évben. A megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka a következő három évben is csinosítaná a házát vagy lakását.

A legtöbben (53 százalék) a konyhát, étkezőt újították fel az elmúlt 3 évben, a nappalit a megkérdezettek 42 százalék tökéletesítette. 39 százalékuk a fürdőszobában, 35 százalékuk a hálóban, 17 százalékuk a gyerekszobában, 16 százalékuk az erkélyen vagy teraszon végzett vagy végeztetett felújítási munkálatokat, külső munkákra a megkérdezettek 20 százaléka szánta rá magát.

A leggyakoribb munkálat a festés, tapétázás volt, a felújítást végzők 72 százaléka ily módon szépített otthonán. A második leggyakoribb beruházás a bútorcsere volt: a megkérdezettek 40 százaléka áldozott erre, 23 százalék a gépeket cserélte le. 18 százalék komolyabb szerkezeti változtatásokat is eszközölt, 33 nyúlt hozzá a vezetékekhez, csövekhez.

Fotó: Getty Images