Magyarország legnagyobb irodakomplexuma jön létre, ahová bevezetik a távhőt is

A Váci út továbbra is a magyar irodapiac legfontosabb részpiaca, az irodafolyosón a hazai gazdasági élet legfontosabb szereplői bérelnek kisebb-nagyobb területet. A Centerpoint nem csak esztétikai megjelenésével tűnik ki, hanem impozáns méretei miatt is meghatározó épületegyüttes a lokációban. Azonban folyamatosan változik a piac, új trendek jelennek meg, elég csak a zöld minősítésekre, a megújuló irodaterekre vagy éppen a költséghatékony energetikai megoldásokra gondolnunk.

A versenyképesség pedig mindent visz az irodapiacon is, ezért a tulajdonos GTC elhatározta, hogy három év alatt teljes körű modernizációt és 20%-os energetikai hatékonyságnövelést hajt végre az ingatlanban. Ez már csak azért is időszerű, hiszen mégiscsak 18 évvel ezelőtt épült az irodaház. A GTC idén már átadta a Pillar irodaházat a Dózsa György út és a Váci út kereszteződésében, ahová az ExxonMobil szolgáltatóközpontja költözött. Ezzel a Centerpointban jelentős terek szabadultak fel, és bár folyamatosan érkeznek az új bérlők, a GTC menedzsmentje elérkezettnek látta az időt, hogy megújítsa az épületegyüttest.

Már a 29 ezer négyzetméteres Pillar esetében is láthattuk, hogy a GTC is elkötelezte magát a zöld megoldások mellett, hiszen a komplexum LEED Gold minősítést szerzett, ráadásul zöld parkjaival és nyitott tereivel illeszkedik a környező városszövetbe is. Az ingatlantársaság egyébként elsőként készített ESG-beszámolót is a hazai ingatlanszcénát tekintve, vagyis időben felismerte a fenntarthatóság jótékony hatásait mind a társadalmi elkötelezettség, mind a piaci pozícióit tekintve.

A GTC-ről egyébként elmondhatjuk, hogy ők abszolút Váci úti specialisták, hiszen a már említett épületek mellett birtokolják a Duna Towert, ahol már évek óta számos felújítást valósítottak meg, illetve a Váci Greens D épületét, valamint a Váci 188 irodaházat és a GTC White House-t is. Továbbá még említsük meg a Rendőrpalota szomszédságában egy elképesztő adottságú telken lévő fejlesztésüket, amely a remények szerint hamarosan elindulhat.

 Visszatérve a jelenleg 41 ezer négyzetméteres Centerpointra, a tulajdonos komplex energiahatékonysági felmérést készített, amelynek során minden az energiafelhasználással összefüggő területet megvizsgáltak, így többek között áttekintették a felhasznált energia típusát, a gépek, berendezések fogyasztását, illetve a gazdaságos energiafelhasználás lehetőségeit. Felmérték az alternatív energiahatékonysági megoldások elérhetőségét, ellenőrizték a hűtő/fűtő berendezések működését és a teljes hűtési/fűtési folyamatot, az épület belső és külső világítását, a felvonók fogyasztását és a kapcsolódó használati szokásokat.

A felmérés eredménye alapján a komplexumban elkezdődött az átfogó fejlesztés, amelyek befejezése 2023 tavaszán várható, és ennek köszönhetően az irodaház energetikai hatékonysága 20 százalékkal nő. A teljeskörű energetikai felújításának köszönhetően szintet lép majd az épület LEED-minősítése, amelynek megszerzése folyamatban van.

Kiemelhetjük a számtalan beruházás közül a távhőt, amely kuriózum ebben az ingatlantípusban. A tervek szerint ugyanis 2023 téli fűtési időszakára az elavult gázkazánok kiváltására már az épületbe vezetik a távhőt, ami nagy fokú szolgáltatási biztonságot nyújt a folyamatos ellátásának köszönhetően. További előnye a rendszer kisebb arányú meghibásodása a gázüzeműhöz viszonyítva, valamint alacsonyabbak a karbantartási és javítási költségei is.

De nemcsak a műszaki és energetikai berendezések újulnak meg, hanem a kiadó irodaterek is a legújabb trendeknek megfelelően újjászületnek, így többek között elbontják az idejétmúlt álmennyezeteket. A formálódó modern indusztriális atmoszférában a terek szinte „felszabadulnak”. Modern mobíliák érkeznek a különböző helyiségekbe, tágas területek és többfunkciós zónák alakulnak, amelyek a ma is gőzerővel változó igényeknek megfelelően kínálnak igényes munkatereket a bérlők számára.

Néhány beruházás a teljesség igénye nélkül: 

Hűtési/fűtési rendszer modernizálása: új folyadékhűtő, szabadhűtő telepítése, amely segíti a meglévő folyadékhűtő munkáját. Frekvenciaváltós szivattyúk, amelyek elektromos árammal működnek. Fan-coil hűtőberendezések cseréje. Fűtési és hűtési rendszerek szabályozása. Hőmennyiségmérők telepítése, így a bérlők nyomon tudják követni az általuk felhasznált hőmennyiséget. BMS épületfelügyeleti rendszer teljes körű korszerűsítése. 

Külső és belső világítás: LED-lámpák mindenhol, beleértve a folyosókat, liftelőtereket, közösségi tereket, bérleményi területeket és az épület homlokzatát.

Felvonók cseréje: a KONE okosliftek kommunikálnak egymással a leghatékonyabban oldva meg a személyszállítást. 

Távhő bevezetése.