Magyarországon elsőként a Budapest ONE irodaház kapott WELL Platina minősítést

A tudományos módszerekkel már egy évtizede folyamatosan fejlesztett WELL-minősítés célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A washingtoni székhelyű IWBI az épületeket tíz szempont alapján vizsgálja, ide tartozik a levegőellátás, a hőérzet, a bevilágítás, a közösség, a szellemi frissesség, a mozgás, a víz, a hangerő, az alapanyagok és az egészséges táplálkozás lehetősége is.

Magyarországon a legelső WELL minősítést a Corvin Sétányon található, ugyancsak Futureal fejlesztésű Corvin Technology Park irodaház szerezte meg 2021-ben, ezt követte idén a Váci úton az Advance Tower két üteme, most pedig a Budapest ONE került sorra. A Budapest ONE több mint 25 ezer négyzetméteres, 2020 elején átadott első üteme mindenben teljesítette a WELL Platina szigorú elvárásait. Az időjárás viszontagságainak és a klímaváltozásnak is ellenálló szerkezetű komplexumba energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszert, valamint hővisszanyerős légtechnikai rendszert szereltek be, az irodaház elektromosáram-igényét részben napelemes rendszer biztosítja. 

A Futureal által fejlesztett Budapest ONE belső falait nyugalmat sugárzó színek borítják, de multifunkciós „WELL-szoba” és tágas, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, az épület tetején pedig panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll. Emellett lehetőség van elektromos autók töltésére, a szelektív hulladékgyűjtés pedig alapvető. Az épület belsejében fél hektárnyi nyitott közteret hoztak létre, amit egyedi kialakítású, a biodiverzitás növelését is segítő zöldterület tesz közkedvelt találkozóhellyé. A területre az időjárás függvényében szabályozott, alacsony vízfogyasztású öntözőrendszert is telepítettek.

„A legmagasabb WELL-előírásokat is betartva olyan különleges irodatereket valósítunk meg, amelyekkel a bérlők nem csupán vonzó, egészséges és kreatív munkahelyeket alakíthatnak ki dolgozóiknak, de az ESG-teljesítményüket, és ezáltal a versenyképességüket is javíthatják. Elkötelezettségünket bizonyítja, hogy az öt magyarországi WELL minősítésű épületből négyet is a Futureal fejlesztett. Sőt, a Budapest ONE WELL Platina elismerése nem csupán itthon, de nemzetközi szinten is ritkaság, hiszen egész Kelet-Közép-Európában ez a második épület, ami a nemzetközi minősítők helyszíni vizsgálata során is igazoltan megfelelt a legmagasabb elvárásoknak” – hangsúlyozta Radványi Gábor, a Futureal Development főépítésze.

Idén tavasszal már megkapta a biztonságos működtetését vizsgáló WELL Health-Safety nemzetközi minősítést is a Budapest ONE első üteme. A vizsgálat soráns hat fő szempontot értékelnek, többnyire a reziliencia köré csoportosítva, így az irodaház megfelelő tisztítását és fertőtlenítését, a vészhelyzetekre való felkészültséget, az egészségügyi személyzet elérhetőségét, a levegő és víz minőségének biztosítását, a bérlői kommunikációt és az innovatív szemléletet. 

Emellett a Futureal társalapítóként tevékenyen részt vesz a 2009-ben indult Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) munkájában, amelynek célja a fenntartható és megtérülő építkezési gyakorlatok népszerűsítése az országban. Az egyesület WELL Munkacsoportja egy nagyobb összefogás keretében megalkotta a WELL Comfort munkaállomást, ami a WELL Building Standard számos követelményére egyszerre kínál megoldást, és lehetővé teszi a bérlők számára, hogy a saját területüket is a legmagasabb színvonalon alakítsák ki. A projekt bemutatására idén ősszel a Budapest ONE-ban is sor került.

A Budapest ONE első ütemét követően hamarosan befejeződik a párhuzamosan fejlesztett második és harmadik fázishoz kapcsolódó valamennyi munkálat. Ez a két projekt 40.000 négyzetméter iroda-, valamint közel 3.500 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató területet nyújt, amit egy közel 2.500 négyzetméteres zöldfelület tesz teljessé. A két újabb ütem kiadottsága már most 70 százalék felett jár. A lokáció, az építészeti koncepció és az elérhető szolgáltatások optimális összhangját jól jelzi, hogy több nagyvállalat választása is a Budapest ONE-ra esett. Az újonnan felépülő épületrészek adnak otthont a Vodafone új irodaközpontjának, valamint ide költözött a BT (British Telecom) regionális szolgáltatóközpontja is.

A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál elhelyezkedő irodaház végső formájában összesen 65.000 négyzetméter bérbeadható területtel bővíti a budapesti irodapiacot. A közlekedési csomópontnak köszönhetően a komplexum nemcsak a belvárosból, hanem akár más vidéki nagyvárosokból vagy az agglomerációból is könnyen megközelíthető. A Budapest ONE aljában működő számos üzlet és szolgáltatás mellett a szintén a Futureal által jegyzett Etele Plaza teljes kínálata is sétatávolságra van az irodai dolgozók számára.