Megkérdeztük az ország ingatlanfejlesztőit, hogy mi lesz idén!

Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke

Arra számítunk, hogy – részben a családok lakásvásárlását segítő állami támogatásoknak, valamint a jegybank Zöld Otthon Hiteleinek köszönhetően – továbbra is erős marad a kereslet az új építésű lakások iránt. Szintén nem várunk változást a költségoldali trendeket illetően, azaz minden bizonnyal folytatódni fog az alapanyagok drágulása és a kivitelezési költségek emelkedése, ami további drágulást hoz a lakáspiacon. E drágulás ellenére várhatóan szűkülni fog a kínálat.

A csökkenő újlakás-kínálatot és a folytatódó drágulást figyelembe véve tehát azok, akik megtehetik, hogy új lakást vásároljanak, akkor döntenek jól, ha már a projekt indulásakor lefoglalják a kiválasztott ingatlant. Továbbra is nagyon fontos, hogy körültekintően járjanak el, azaz olyan megbízható fejlesztőt válasszanak, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik, korábbi projektjeit pedig rendben befejezte.


Corvin Sétány

Tatár Tibor, a Futureal Development vezérigazgatója

Az irodapiacon az új fejlesztéseknél bérletidíj-emelési kényszerben vannak a bérbeadók, mégpedig a tovább növekvő építési és a szintén emelkedő finanszírozási költségek miatt. A mérleg másik serpenyőjében viszont jelentős számban ott vannak azok a bérlők, akik még nem hoztak döntést arról, hogy a jövőben milyen arányban akarják alkalmazni a home office-t és az irodai munkát, vagyis bizonytalanok abban, hogy miként is alakulnak a saját bérlői igényeik. Várakozásaink szerint mindemellett nő azoknak a bérlőknek a tábora, akik új bérlemény választása helyett átmenetileg – 2-3 évre – hosszabbítanak a jelenlegi helyükön, mindezek a tényezők pedig lelassuló irodafejlesztéseket eredményezhetnek.

Ami a kereskedelmi ingatlanokat illeti, külön kell választani a bevásárlóközpontokban megtalálható üzlethelyiségeket és a hagyományos, utcai helyiségeket. A fővárosban az Etele Plaza megnyitását követően nem maradt sok hely a további, hasonló fejlesztésekre, de várakozásaink szerint a meglévő bevásárlóközpontok jól fognak teljesíteni. Ennek egyik oka, hogy a járványhelyzettől megfáradt vevők továbbra is részben vásárlással kárpótolják magukat (ún. revenge shopping), másrészt pedig – új jelenségként – a gyorsuló inflációtól való félelem előre hozott vásárlásokat generálhat. Az utcai üzlethelyiségek esetében az elmúlt év nagyon nehéznek bizonyult, ám a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása után – amint újra fellendül a turizmus és a belvárosi forgalom – gyorsan helyreállhat e szektor működése. A kérdés itt csupán az, hogy ez az idén megtörténik-e.


Corvin Technology Park

 Huszlicska Dávid, a CTP magyarországi country managere

 Idei célunk a további intenzív növekedés, amelynek részeként 2022 folyamán elérjük az 1 millió négyzetméteres hazai ingatlanportfóliót. A 2021-es évben elértük a 850 000 négyzetmétert, és a 2022-2023-as időszakra vonatkozó terveink további több mint 600 000 négyzetméternyi új fejlesztést tartalmaznak. Ezzel összhangban a folyamatos terjeszkedésről, az újabb parkok és lokációk realizálásáról az év folyamán folyamatosan informáljuk majd a piacot. Ahogy eddig, az idei évben minden fejlesztésünk a megszokott gyors ütemben tud fejlődni. Idén elkészül a CTP új, egyedi tervezésű, modern CTP design-nal rendelkező irodája is Biatorbágyon, így a vállalat hazai központja új helyszínen folytatja piacvezető tevékenységét.

Tapasztalataink és bérlői visszajelzések alapján véleményünk szerint a logisztikai piacon 2022-ben továbbra is erős marad a kereslet, és emellett a népszerű budapesti agglomerációs aktivitás mellett több értékes üzleti lehetőségeket rejtő vidéki lokációk élénkülését is várjuk. Hozamszinten precedens nélküli kompresszióra számítunk, amelyet több tranzakció is alá tud támasztani.

CTPark Üllő

Nagy Viktor, az IMMOFINANZ magyarországi country managere

Az elmúlt két év felgyorsított egy pár olyan trendet, amely már a járvány előtt kezdett kibontakozni, mint például a nagyobb rugalmasság iránti igényt az irodabérlők részéről. Az iroda manapság egyre inkább az együttműködés, az innováció, a társadalmi és üzleti kapcsolatok platformjává válik, egy kellemes hangulatú és az alkotást elősegítő légkörben.

Reagálva a rugalmas myhive termékeink iránti nagy keresletre 2022-ben megnyitjuk második mycowork irodaterületünket Budapesten a myhive Átrium Parkban. Ez a rugalmas irodakoncepció lehetővé teszi akár egyetlen munkaasztal bérlését rövid időtartamra – mindezt egy prémium irodaház teljes szolgáltatásportfóliójának és wellbeing infrastruktúrájának használatával. Ugyanezen a helyszínen nyílik meg az újabb myconference, amely különleges tárgyalótermeket kínál bérlőink számára. Ezek a tárgyalók a legkorszerűbb audio-vizuális és médiatechnológiai megoldásokkal rendelkeznek, így képesek kiszolgálni a különféle rendezvényekkel kapcsolatos bérlői igényeket.

Nagyon fontos trend a fenntarthatóság és az ESG-kompatibilis ingatlanok irányába mutat – amelyet nem csak a szigorúbb szabályozás, hanem a bérlői igények is alakítottak. Ezek ma már nem csak kiegészítők, hanem alapkövetelmények minden piaci szereplő számára. A közelmúltban bejelentett nulla kibocsátású küldetésünknek megfelelően 2030-ra 60%-kal csökkentjük az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását (a 2019-es szint alá), és 2040-re elérjük a zéró kibocsátást a teljes értékláncunkban, túlteljesítve az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját. Már most gőzerővel dolgozunk a stratégia megvalósításán. Első mérföldkő, hogy 2021 végén több mint száz elektromos töltőpontot telepítettünk STOP SHOP hálózatunkba, valamint ettől az évtől a teljes iroda-portfóliónkban a zöld energiára támaszkodunk.


Myhive Haller Gardens

Kalapács Kornél, a Codic Hungary country managere

 A 2021-es évet sikeresen zárta a Codic a Green Court Office ‘A’ épületének átadásával. Az év végén tapasztalt növekvő bérlői aktivitás folytatását várjuk 2022-ben is, azonban érezhető az irodapiac átalakulása. Elhúzódó döntéshozatali folyamatok, a kivitelezési költségek drágulása, illetve a hibrid munkavégzés miatti csökkenő alapterületek mind új megközelítést kívánnak a fejlesztőktől.

A csökkenő előbérleti szerződések és a kisebb bérelt területek miatt át kell gondolni a bérbeadási stratégiát. Fontos, hogy olyan termék kerüljön a piacra, amely képes igazodni a bérlők változó igényeihez, ösztönözve a vállalatokat arra, hogy a műszakilag elavult iroda helyett az új, hatékonyabb fejlesztéseket részesítsék előnyben. Az iroda egyre inkább reprezentációs szerepet tölt be, ugyanakkor fontos eszköz arra, hogy a most home-office-ban dolgozó kollégákat visszacsábítsák az irodába.

A Codicnál az irodafejlesztés mellett egyre fontosabb szerepet kap a lakásfejlesztés irányvonal. A jó lokációjú, minőségi termékekre továbbra is nagy a kereslet, ebben a szegmensben további áremelkedésre számítunk. Igaz, eltűntek a külföldi vásárlók, ezzel szemben egy egyre tőkeerősebb hazai vásárlóközönséggel találjuk magunkat szembe. A magas infláció, a forint elértéktelenedése miatt szükségessé vált alapkamat emelése arra enged következtetni, hogy a jövőben óvatosabbak lesznek a vásárlók. Szem előtt kell tartani azt is, hogy az eladási árnál alkalmazott 5%-os ÁFA mértéke, a nem rozsdaövezeti fejlesztéseknél hamarosan 27%-ra ugrik. Ennek jelentős piacformáló hatása lesz.

Green Court Office

Borítókép: pixabay.com

A 2. rész itt olvasható.