Mennyit lehet most alkudni egy használt lakás vásárlásakor?

A hirdetési árak sokszor irreálisan magasan alakultak az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban, és gyakran lehetett találkozni a piaci árnál 10-15 százalékkal magasabb áron kínált ingatlanokkal, amit alkuval általában le lehetett faragni – mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. Az alku mértéke azonban így is csak átlagosan 5-10 százalék között alakult, hiszen akadtak jól árazott ingatlanok is a piacon, melyeknél vagy egyáltalán nem volt alku, vagy legfeljebb egy-két százalékról beszélhettünk.

Hasonló helyzetet vázolt Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a belső kerületekben a túlárazás mértéke általában 10-20 százalék között változott, bár jellemzőbb volt inkább a sáv alja. Ennek az alkumértéknek az volt az oka, hogy alapvetően arra számítottak az eladók, hogy úgyis valamennyit alkudni fog a vevő. Ezzel csak az a probléma, hogy már egy ekkora túlárazás esetében is annyira lecsökkent az érdeklődők száma, hogy sok esetben gyakorlatilag nem volt hívás a lakásra.

Azt is megjegyezte, hogy elég nehéz megértetni a tulajdonosokkal, hogy az általuk kitalált “legyen magas az ár, majd hívnak és alkudnak” stratégia a jelenleg átalakulóban lévő piacon egyre kevésbé működik. Mindenesetre az alku jelen volt az eladásoknál, a szakértő szerint gyakorlatilag nem is lehetett árengedmény nélkül ingatlant értékesíteni. Az pedig, hogy mekkora volt az alku mértéke, leginkább az induló ártól függött.

A felkapott kategóriákban – mint a másfél- és kétszobás panelek, a felújított téglalakások, valamint a jó állapotú házak – az átlagosnál mérsékeltebb, 1-5 százalékos alkura nyílt csak lehetőség. Akadtak ugyanakkor olyan ingatlanok is, amelyeknél nemhogy alkura nem került sor, hanem inkább felfelé licitálás történt. Ezekre az ingatlanokra jellemző, hogy jól volt megállapítva egy ingatlan ára. Ilyenkor szinte “verekedtek érte” a vevők.

Mindenesetre az idei év első felében a jól árazott ingatlanok esetében nagy alkukról nem beszélhettünk, hiszen ezekre jellemzően sok volt az érdeklődő, sőt előfordult, hogy a hirdetési ár fölé licitálnak a vevők. Az átlagos alku értéke viszont 5-10 százalék között mozgott, elsősorban a túlárazott ingatlanok miatt, melyeknél jelentősebb árengedményt voltak kénytelenek adni a tulajdonosok, ha valóban értékesíteni akarták az ingatlanukat.

Az alku mértéke az elkövetkező időszakban várhatóan nőni fog, tehát nagyobb alkulehetőségekkel találkoznak a vevők, hiszen nagy változáson esik keresztül az ingatlanpiac, trendforduló alakult ki. Az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők jobban tudnak majd válogatni a kínálatból. Ennek hatása pedig hosszabbra nyúlik az értékesítési idő és keményebbé válik az alkufolyamat, mint korábban.

Fotó: Getty Images