Mennyivel érnek többet a medencés házak?

A kánikulában rendre fokozódik a kereslet a hőséggel szemben ellenálló lakóingatlanok iránt. Itt nemcsak a klimatizálásról van szó, hanem például a medencékről vagy az árnyékot nyújtó építményekről, pergolákról, szaletlikről is – derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu összeállításából.

Nemcsak hűsít, de megjelenik az ingatlanárban is, ha van medence

A medence korábban a luxusingatlanok velejárója volt, de ma már nem feltétlenül kell tízmilliós nagyságrendű kiadással számolni. Vannak előregyártott elemekből összeállítható medencék, amelyek a kert teljes átalakítása nélkül, részben a földbe süllyesztve telepíthetőek.

“Egyre több gondozott kertben jelennek meg a kisebb-nagyobb, teraszokat árnyékoló pergolák, amelyeknél szintén nem feltétlenül kell 5-10 millió forintos kiadással számolni. Mindezek a kánikulában nyújtanak védelmet a lakóknak, de az ingatlan értékét is növelik” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint egy-egy ingatlan értékét és komfortérzetét már nem csak a téli időszakban nyújtott energiahatékony fűtési rendszerek határozzák meg. A kertes ingatlanok esetében a klímaváltozás és a hőhullámok miatt a hűsítő megoldások is egyre fontosabbak a tulajdonosok és a vevők számára.

Konkrét összeget nem szerencsés mondani arra nézve, hogy mennyivel drágábbak a medencés vagy éppen pergolás kerttel rendelkező ingatlanok, mert nagyon nagy köztük a szórás. Az azonban látható, hogy a pergolával rendelkező kertes házak 2-3 százalékkal, a medencések pedig 8-9 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban. “Ezek az ingatlanok jellemzően az átlagnál jobb állapotúak és ezáltal vonzóbbak is. Egy esetleges eladáskor jó eséllyel könnyebben találnak gazdára” – tette hozzá a gazdasági szakértő.

Mennyi a törlesztője most egy 3 millió forintos hitelnek?

A hasonló értéknövelő beruházások finanszírozására a szabad felhasználású jelzáloghitel és a személyi kölcsön nyújthat megoldást – tették hozzá a money.hu szakértői. Arra azonban érdemes gondolni építés előtt, hogy egy medence folyamatos karbantartási és üzemeltetési költségekkel is jár, tehát ha hitelből oldjuk meg a telepítést, akkor a törlesztő mellett ezekkel a kiadásokkal is számolnunk kell később.

A 10 éves futamidejű, 3 millió forintos, végig fix kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a legolcsóbbaknál 40 ezer forint körüli törlesztőrészlettel lehet számolni. Egy 7 évre felvett, szintén 3 millió forintos személyi kölcsönnél – ugyancsak fix kamat mellett – 55 ezer forint körül lesz a legkedvezőbb konstrukciók törlesztése. Ahogyan azonban a medencék és a teraszos árnyékolási megoldások árai, úgy a hitelek is nagyon széles palettán mozognak, vagyis az utóbbi esetében is javasolt a körültekintő választás, és a saját lehetőségeinkre szabott kölcsönök összehasonlítása internetes hitelkalkulátorokkal.