Merre tartanak az árak a lakáspiacon?

Lakás 2022-09-28

Az elmúlt egy évet szinte mindenhol az áremelkedés jellemezte az ingatlanpiacon, ugyanakkor az eladási árak már nyár környékén megtorpantak. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett változások hatására pedig úgy tűnik, hogy bizonyos szegmensekben akár árcsökkenéssel is lehet majd találkozni.

Az első negyedévben még áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, és csak helyenként jelentkezett stagnálás, esetleg némi csökkenés, míg a második negyedévet már az árak emelkedésének megtorpanása jellemezte, áresésről azonban még nem beszélhettünk sem a családi házaknál, sem a lakásoknál - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője is azt tapasztalta, hogy az ingatlanok eladási árainál már április vége, május eleje óta nem érzékelhető számottevő emelkedés, ugyanakkor a hirdetési felületeken jelentős szórással találkozhatunk. Ez azonban ne tévesszen meg senkit - figyelmeztetett a szakértő.

Ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig azt látjuk, hogy a belső kerületekben mintegy 15-20 százalékkal emelkedtek az árak, ugyanakkor most már érezhető a változás - hívta fel a figyelmet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is. Így akár az is elképzelhető, hogy árcsökkenés indul be, legalábbis bizonyos szegmensekben. Ezt Rácz Gyula László arra alapozza, hogy az elmúlt hónapok változásainak hatására jelentősebb kínálatbővülés várható a családi házak körében, amit már most is lehet érezni. Márpedig, ha jelentősen bővül a kínálat, az árcsökkenést hozhat.

Szerinte az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, ott engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen - nem éppen olcsó - beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak. Ő is úgy vélekedett, hogy a hirdetési árak sokszor irreálisan magasan alakultak: gyakran lehet találkozni most is a piaci árnál 10-15 százalékkal drágábban kínált ingatlanokkal.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa szerint az mindenesetre biztos, hogy a korszerűtlen, felújítandó ingatlanok esetében a közeljövőben nem fogunk növekvő árakkal találkozni. A probléma ezeknél szerinte is elsősorban az, hogy a tulajdonosuk nem feltétlenül vette figyelembe a bekövetkező változásokat, és hogy kénytelen lesz nyomott áron értékesíteni ingatlanát.

Partnereink