A legmenőbb technológiai központok, metropoliszok, ahol a turisták elámulnak

London

Bár a leghíresebb épületek még mindig a Big Ben vagy éppen a Buckingham-palota, London a világ egyik vezető technológiai központjává nőtte ki magát. A digitalizáció epicentruma Kelet-Londonban az ún. Tech City, ahol olyan multicégek tartanak fenn irodát, mint például az Amazon, a Google vagy éppen a Microsoft. A látnivalók közül pedig kiemelkedik a Piccadilly Circus, amelynek közelében találhatók a West End legforgalmasabb szórakoztató negyedei, illetve a tér fő jellegzetességei azok az óriási kijelzők, videós reklámfelületek, amelyek egy sarokház falán találhatók.

Érdemes ellátogatni a Nemzeti Számítástechnikai Múzeumba is (TNMOC) a Bletchley Parkba, ahol a világ legnagyobb – muzeális értékkel rendelkező – működő számítógépeit gyűjtik. De ne hagyjuk ki az ArcelorMittal Orbitot sem, amely egy 115 méteres szobor és kilátó Stratfordban a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban. Végezetül említsük meg a Tate Szépművészeti Múzeum egyik egységét is, a Tate Modern-t, amelynek egyik ikonikus eleme a híres piramis torony, és amely az előző életében olajtüzelésű erőműként funkcionált.


Tate Modern

New York

A város nevezetességeit jól ismerjük, így például a Times Square-t, ahol szinte mindenki megfordul. De ne hagyjuk ki az 9/11 Memorial Museumot sem, amely a 2001-es terrortámadásnak állít különlegesen letisztult emléket. De a múlt után jöjjön a jelen és a jövő, vagyis a fenséges One World Trade Center. Emellett az újjászülető városnegyedben, a Hudson Yardson is található néhány különleges modern építmény, mint például a 16 emeletes, méhkaptárszerű kompozíció, a Vessel vagy az Edge, amelynek felső traktusában különleges kilátóteraszon érezhetjük meg a magasság hatalmát – ide persze tériszonyosok ne merészkedjenek.

Természetesen Amerika legnépesebb városában számos más, technológiával kapcsolatos látnivalót is élvezhetünk. Érdemes meglátogatnunk a Skyscape kortárs élménymúzeumot, amelynek célja, hogy kém- és szuperhős-történeteken keresztül inspirálja a látogatókat. Aztán ott van még a Hayden Planetárium, amelyet kozmikus katedrálisnak is neveznek, és a Rose Center for Earth and Space komplexumban található. De a New York Hall of Science tudományos múzeum is számos meglepetést tartogat.


Vessel

San Francisco

Valószínűleg Amerika legfejlettebb városa, amely hihetetlen növekedésen ment keresztül a technológiai fellendülés következtében. Bár a Szilícium-völgy nem része a nagyvárosnak, nyilvánvalóan szimbiózisban élnek, ahol a világ legmenőbb technológiai cégei tartanak fenn irodákat, kampuszokat, cégközpontokat. Olyan vállalatokat említhetünk meg, mint a Google, a Facebook és az Apple. A városban található az Exploratorium, amely egy tudományos, technológiai és művészeti múzeum, a Letterman Digital Arts Center pedig tele van filmes ereklyékkel a Csillagok Háborúja-univerzumból, például itt Yoda mesternek is szobra van. A Szépművészeti Palota területén található a Palace Games, amely a szabadulószobás játékok Mekkája.

Természetesen több technológiai központ is található San Franciscóban, így itt dolgoznak a Twitter és a Salesforce munkatársai. Míg a várostól délre olyan tech látnivalók akadhatnak horogra, mint a NASA Ames Research Center vagy az Apple Látogató Központ. De ne hagyjuk ki a Computer History Museumot sem, amely a nevéből adódóan a számítógép-történelem emlékműve Mountain View-ban, és ahol a Szilícium-völgy ismert műtárgyait mutatják be.


Exploratorium

Szöul

Dél-Korea fővárosaként Szöul a világ egyik legfejlettebb okos városa, ahol a technológiai remekművek láttán csak kapkodjuk a fejünket. Nem csoda, hogy a világ leggyorsabb internetét is itt használhatjuk, ráadásul az ingyenes nyilvános Wi-Fi a város legtöbb helyszínén megtalálható. Szöulban olyan emblematikus cégek vannak jelen, mint az LG, a Hyundai, a Kia vagy éppen a Samsung.

De az amerikai tech nagyágyúk sem spóroltak a jelenléttel, így itt van a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple is. Ha pedig kíváncsiak vagyunk a csúcstechnológia eredményeire, akkor menjünk el a Samsung Innovációs Múzeumba és a Samsung d’Light-ba, amely egy olyan kiállítótér, ahol a vállalat innovatív termékeivel szinte új világot teremthetsz magad körül. De ha várunk még egy kis időt, fél vagy egy évet, akkor a világ első Robot Múzeumát is felkereshetjük majd a dél-koreai metropoliszban.

Tokió

Az innováció terén évtizedek óta vezető szerepet tölt be Tokió, amelyet gyakran és méltán a világ technológiai szempontból legfejlettebb városaként emlegetnek. A japán metropolisz olyan multicégek otthona, mint az elektronikai cikkek gyártásában és innovációjában élen járó Sony, Nikon, Canon, Hitachi, Toshiba és Panasonic. Páratlan felsorolás és páratlan technológiai tudás egyetlen nagyvárosban. Japán legfejlettebb városa tele van egyébként is csúcstechnológiai látványosságokkal, többek között említsük meg a Miraikant, amely a Feltörekvő Tudományok és Innovációk Nemzeti Múzeuma, és 2001-ben nyitotta meg a kapuit.

Különleges élmény megpillantani a 20 méter magas Unicorn Gundam szobrot, amely egy pláza mellett áll 2017 óta. A Gundam egy klasszikus és ikonikus anime sorozat megnevezése Japánban, amely a helyiek körében máig töretlen népszerűségnek örvend. Végezetül nevesítsük a Tokyo Skytree adótornyot is, amelyet 2012-ben adtak át a Szumida nevű városrészben. 634 méteres magasságával ez a legmagasabb mesterséges alkotás Japánban, egyben a világ legmagasabb szabadon álló tornya is.

Címlapkép: London – Getty Images