Mi lesz ebből? Sötét árnyak jelentek meg a globális ingatlanpiacon

Bár nem beszélhetünk 2008-ról, azért mindig érdemes figyelni a Kínából és az USA-ból érkező híreket, hiszen a két nagyhatalom ingatlanpiaca sok esetben meghatározhatja a világ többi országának ingatlanszektorát is. Jelentős a visszaesés, de lehet tanulni a múlt hibáiból.

Kínában az utóbbi időben drámai mértékben csökkentek a lakáseladások, a világjárvány után még mindig nem nyerte vissza régi erejét az ázsiai nagyhatalom ingatlanszektora. Sőt, elemzők szerint még rosszabb időszak következhet be. A legújabb hírek szerint a 100 legnagyobb kínai fejlesztő újlakás-eladásai júliusban 33 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A kedvezőtlen adatok mellett kiderült, hogy a Country Garden, Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője a minap váratlanul visszavont egy tervezett 300 millió dolláros részvénykibocsátást. A döntés nemigen tetszett a piacnak, hiszen egyik napról a másikra a cég részvényei 11 százalékkal estek. Ez pedig tovább fokozta a kínai befektetői piac aggodalmait az ingatlanszektor fellendülésével kapcsolatban, vagyis a kérdőjelek csak sokasodtak.

A Country Garden a részvénykibocsátással kapcsolatosan kijelentette, hogy még nem kötöttek végleges megállapodást a tervezett tranzakcióról, és a társaság jelenleg nem is mérlegeli annak megvalósítását. Ez pedig jelentős következményekkel járhat később, hiszen a befektetők és a döntéshozók egyaránt aggódhatnak amiatt, hogy az óriásvállalat esetleg az elmúlt néhány évben más nagy kínai fejlesztők útjára léphet, és fizetésképtelenné válhat.

Az USA azért más, de itt sem rózsaszín az ég

A kínai ingatlanszektor nehézségei egyelőre nem tükröződnek az Egyesült Államokban, de azért vannak árulkodó jelek. A lakásértékesítések az USA-ban is visszaestek, ezért egyre több lépés történik annak érdekében, hogy az ingatlanfejlesztők a hiteltartozásaikat fizetni tudják. Nemrég a nagyobb baj megelőzése érdekében a People’s Bank of China nyilvánosságra hozta, hogy 12 hónappal meghosszabbítja a fejlesztők hiteleinek lejárati dátumát.

Ez azonban nem egyszeri eset, hiszen az Egyesült Államokban sok bank együttműködik a hitelfelvevőkkel a fizetési határidők meghosszabbításával és a hitelfeltételek újratárgyalásával kapcsolatban a csődök elkerülése érdekében.

Összességében azonban mind Kína, mind az Egyesült Államok számos intézkedéssel próbálja megerősíteni az ingatlanszektort az új igényekhez való alkalmazkodással. Kínában az Államtanács július végi vezetői ülésén a jelenlévők arra a következtetésre jutottak, hogy elengedhetetlen olyan irányvonalak előtérbe helyezése, amelyek elősegítik az ingatlanpiac stabil és egészséges fejlődését a különböző igények és városok szerint.

Az Egyesült Államokban pedig számos szinten, így városi, állami és szövetségi szinten olyan politikákat dolgoznak ki, amelyek segítik, hogy a fejlesztések találkozzanak a városok új igényeivel, így többek között módosíthatják a területrendezési törvényeket vagy éppen ösztönözhetik az irodaházak lakóépületté alakítását.

Fotó: Kai Tak, Hongkong – Getty Images