A magyar ipar egyik ikonja, a Tungsram bajba került

Ezen a héten az EXIM Bank elutasította a Tungsram másodszori csődegyezségi ajánlatát, így megkezdődik a cég felszámolása. A Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is megdöbbenve fogadták, hogy a pénzintézet nemmel szavazott, és így lehetetlenné tette az átdolgozott javaslat megvalósítását. A vállalat célja a felszámolási eljárás során is az, hogy egyezséget kössön a hitelezőkkel és kilábaljon a felszámolásból. Szándékaik szerint a cég tovább folytatja a működését, de a jogszabályi előírások miatt 750 ember csoportos elbocsátását jelentette be az illetékes kormányhivataloknál.

Az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram egészséges üzletágai életben maradhassanak. A kisebb cégek vonzóbbak a befektetők számára, így például a svájci Business Creationnel tovább folynak a tárgyalások. Csődegyezség híján azonban lényegesen nehezebbé vált az eredményes tárgyalás a befektetőkkel.

Az ügy előzménye, hogy a pandémia, a háború és az emelkedő energiaárak padlóra küldték a hagyományos világítástechnikát, ezért a vállalat létszámleépítésbe kezdett. Pedig jelentős erőfeszítéseket tettek az elmúlt években, hogy a Tungsram ismét régi fényében ragyogjon.

Ikonikus magyar márka

Az Egyesült Villanyossági Rt.-t még 1896-ban alapították, majd a vállalat 1901-ben költözött a Váci úti telephelyére. Szén- és wolframszálas izzók készítése mellett telefon- és távírókészülékeket, vasúti biztosítóberendezéseket, kisteljesítményű dinamókat és egyéb elektromos alkatrészeket gyártottak. A Tungsram nevet 1912-től alkalmazták, mint márkanevet. 1962-65 között pedig a Váci út-Pintér József utca sarkán felépült a vállalat 11 szintes irodaháza is.

Majd a rendszerváltás a vállalat életében is nagy változásokat hozott, hiszen még 1989-ben a General Electric (GE) megszerezte a többségi tulajdonjogot, a vállalat pedig szép lassan a múlt részévé vált. Azonban nem ért véget a történet, hiszen 2018-ban a 123 éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni. A GE regionális fényforrás-, valamint globális autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, a Jörg Bauer, a GE korábbi felső vezetője irányította Tunsgram-csoport vásárolta meg.

A Tungsram a világ 22 országában rendelkezett korábban kereskedelmi képviselettel, vagyis egy olyan magyar központú multinacionális vállalatról beszélhetünk, amely a magyar gazdaság zászlóshajó-projektje lehetett volna. Emellett a vállalatnak öt városban működtek gyárai, összesen száz országban vannak/voltak jelen, sok helyen továbbra is erős márkaként tekintenek a Tungsramra.

Reagáltak a piaci változásokra, de az élet közbeszólt

A vállalat jól látta, hogy megváltoztak a piaci körülmények és a technológia is hatalmas mértékben fejlődik, vagyis a hagyományos megoldásoknak leáldozott, ezért létrehozták a Tungsram Edge portfóliót, amely az innovatív okostermékekre és -szolgáltatásokra specializálódott.

Az új stratégiának megfelelően például még 2019-ben a Tungsram Csoport leányvállalata lett az ArchiFM, miután a vállalat többségi részesedést szerzett a szoftverfejlesztő cégben, az új nevet pedig Tungsram Innovative Solutions lett. A szoftver az összes, nagy létesítményportfólió menedzseléséhez elengedhetetlen funkciót tartalmazza.

Azonban sajnos nem éppen a legjobb pillanatban kezdték meg a megújulást, ami persze nem rajtuk múlott, hiszen a világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak.

A céget olyan fázisban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységek felépítésébe.

A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látta a pandémia után. Ennek során kiléptek a hagyományos világítástechnikai termékek gyártásából, és új üzletágra koncentráltak: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, illetve a kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba kínált korszerű LED-megoldásokra. Azonban most a csődeljárás kudarca ismét bizonytalanná tette a magyar márka jövőjét.

Fotó: Getty Images – illusztráció