A Mol dobogós helyre lépett elő a régiós vállalati toplistán

A régiós nagyvállalatok tavalyi adatai alapján összeállított listáját továbbra is a lengyel PKN Orlen vezeti, amely az előző évhez képest 52 százalékkal 28,572 milliárd euróra növelte forgalmát. A cseh Skoda Auto is megtartotta második helyét, 17 milliárd eurós összeggel. Az árbevételét 48 százalékkal növelő magyar Mol lett a harmadik, 16,142 milliárd euróval. Az első tízben még egy magyar vállalat, az MVM kapott helyet 7,722 milliárd eurós forgalmával, ami 55 százalékos éves emelkedés.

A régió legnagyobb vállalatai 2021-es rangsorolásának eredményei azt mutatják, hogy a vállalkozások azonnal profitálni tudtak a gazdasági fellendülésből – magyarázta Jaroslaw Jaworski, a Coface közép- és kelet-európai vezérigazgatója a közleményben.     Az 500 vállalat összforgalma 26,9 százalékkal 842 milliárd euróra ugrott. Az összesített nettó nyereség csaknem megduplázódott 2020-hoz képest, 41 milliárd euróra. Emellett az 500 vállalat 2,2 millió embert foglalkoztatott, ami 1,3 százalékkal több az előző évinél. Belföldön a közép- és kelet-európai gazdaságok a szilárd belső keresletből profitáltak.

A régió legnagyobb vállalatai elsősorban az olaj- és gáziparban, az autóiparban és szállítmányozásban, valamint a kereskedelemben érdekeltek. Ezek a cégek adták a listán szereplő vállalatok árbevételének 53 százalékát. 2021-ben minden ágazatban nőtt a forgalom, ami az erősödő kereslet mellett a bázishatásnak, azaz az előző évi gyengébb teljesítménynek köszönhető – derül ki a Coface összeállításából.