Multimédia az okosotthonokban

Nem mai találmány

Ha a klasszikus oldalt nézzük, akkor már régebben is divat volt a házközponti audiorendszer. Ez ma sincs másképp, hiszen napjainkban is telepítenek ilyen rendszereket a felsőkategóriás ingatlanokba. Ilyen vezérlő maga a Loxone Audio szerver is, melyhez több hangszórót és bővítményt is kapcsolhatunk. Ezen kívül természetesen ez a megoldás már támogatja a népszerű online audioszolgáltatásokat is.

Persze arra is van módunk, hogy beépített hangrendszer nélkül is egy egységes, stabilan és magas minőségben működő megoldást alkalmazzunk. Amennyiben ezen az úton kívánunk elindulni, praktikus megoldás lehet egy WiFi-s hangfalrendszer, melynél a szobákban elhelyezett hangfalak vezeték nélküli hálózaton keresztül képeznek egységes rendszert. Egyik legnépszerűbb ilyen rendszer manapság a Sonos, mely még az IKEA-val is kínál közös termékeket.

Ugyanakkor napjainkban egyre inkább elterjednek az úgynevezett okoshangszórók. Ezek az eszközök már nem csak a személyi asszisztens funkciókat láthatják el, hanem komolyabb audiotámogatással is rendelkeznek, legyen szó akár az Amazon, akár a Google vagy éppen az Apple termékeiről.

Mindegyik megoldásról elmondható, hogy kezelhetjük egyszerre is őket, illetve zónánként is, de nem merül ki ennyiben a dolog. A legtöbb okosotthonba integrált audiorendszer ugyanis képes akár figyelmeztetés bejátszására, akár a riasztó hangjelzésének lejátszására is. Előbbi érkezhet magától az okosotthon rendszerétől, akár a füstérzékelőtől, vagy éppen a vízbetörésjelzőtől. Sőt, ha a rendszer elemei mikrofonnal is rendelkeznek, akkor vezérlési funkciókat is elláthatnak, illetve intercomnak vagy kaputelefonként is használhatjuk ezeket.

Okos TV-k

Nem lehet elmenni a másik tartalomfogyasztására alkalmas eszköz, a TV mellett sem, főleg, hogy sokkal nagyobb felhasználói bázissal rendelkező kategóriáról van szó.

Ma, amikor az okoseszközök és okos TV-k korát éljük, nem meglepő, hogy a gyártók egyre több esetben házasítják ezeket a készülékeket. Vegyük csak a Samsung televízióit, melyek között van olyan típus is, ami beépített SmartThings hub funkcióval érkezik. Hasonló megoldást kínál az Apple TV is, mely HomeKit hub-ként használható.

De nemcsak központ lehet egy TV, hiszen kamerás kaputelefonunk képének megjelenítésére is alkalmas lehet, ahogy a biztonsági kamerarendszer monitorának szerepét is betöltheti. Sok okos TV ráadásul mikrofonja segítségével hangalapú utasítások kezelésére is alkalmas, nem is beszélve a különböző telepíthető alkalmazásokról.

Mobilok és tabletek

Ugyanakkor tartalomfogyasztásunk egy része áttevődött már a mobiltelefonunkra vagy tabletünkre. Sokszor ezeken hallgatunk zenét vagy éppen nézünk filmet. Mobileszközeinknek sokszor fontosabb szerep jut okosotthonunk szempontjából,mint azt elsőre gondolnánk. Hiszen ezekkel a készülékekkel állíthatjuk be, illetve vezérelhetjük a ház különböző alkalmazását. Tipikus példa a fali vezérlőként használt tablet, vagy az újabban egyre inkább elterjedő Androiddal szerelt érintőpanel. 

Ez lehet egyszerűen a falra rögzíthető, vagy – mint az Amazon és Google esetében – asztali okoshangszóróba integrált megoldás is. Utóbbiak ebből kifolyólag kiválóan alkalmasak hírek, cikkek, receptek, videók vagy videókonferenciák megjelenítésére is.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>