Nagyot változott a világ! Az agglomeráció tündöklése és bukása

Míg a járvány időszakát az agglomerációs ingatlanok iránt felpörgő kereslet jellemezte, az elmúlt egy évben ez olyannyira lecsökkent, hogy egyes szakértők szerint tetszhalott állapotról beszélhetünk. A kínálati árak ennek ellenére nem nagyon csökkennek, viszont az alkuk sokat nőttek.

A Covid-járvány elmúltával, a növekvő üzemanyagárak és romló gazdasági helyzet hatására az agglomerációs ingatlanpiac fénye elhalványult. Nehezíti a helyzetét, hogy az elmúlt években olyan sokan célozták meg a Budapest környéki területeket, hogy az jelentősen leterheli az infrastruktúrát, olyannyira, hogy több település esetében az elmúlt hónapokban megjelentek az újonnan érkezőket érintő különböző korlátozások.

A nehezebb gazdasági helyzetben már kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója, aki szerint a vevők nagy része ezért inkább a fővárosban keres eladó ingatlant.

Ráadásul amíg a fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, addig például az észak-pesti agglomerációban ez egyáltalán nem jellemző: maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt.

Belassult a piac

Balla Frigyes szerint kijelenthető, hogy a korábbi évek pörgése után az észak-pesti agglomerációs ingatlanpiaca lélegeztetőgépre került, ahol csak olyan készpénzes vásárlókkal találkozhatunk, akik saját lakhatási helyzetüket akarják megoldani.

Hasonlóképpen fogalmazott azonban Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője a dél-pesti agglomeráció ingatlanpiacáról. Mint mondta, az agglomerációs ingatlanpiac az elmúlt hónapokban nagyon belassult, havi egy vagy jó esetben két eladásra került sor az év első hónapjaiban. Csak olyan ingatlant vettek meg az érdeklődők, aminek ár/érték aránya nagyon jó, tehát a tavalyi év elején kialakult árszinteknél jóval olcsóbb.

A kínálat ennek következtében egyre nagyobb, és mára jelentős mértékben meghaladja a keresletet – mely a szakértő becslése szerint mintegy 40 százalékkal biztosan csökkent az elmúlt egy évben -, így lenne miből válogatniuk a vevőknek, ha ezeket az ingatlanokat elfogadható áron kínálnák tulajdonosaik.

Nagyon drágák

Hasonló probléma jelentkezik a keleti agglomerációban is, mely a járvány óta nagyon megdrágult, így ott sem lehet sokkal olcsóbban vásárolni, mint Budapest külső kerületeiben. Az újépítésű ingatlanokat tekintve pedig szinte egyáltalán nem is beszélhetünk különbségről. A telekárak magasra kúsztak, és az agglomerációs települések szinte teljesen beépültek, így például Maglódon már nem is adnak ki új építési engedélyt.

Érden azonban még ennél is kritikusabb a helyzet. Itt is nagyon lelassul az ingatlanpiac az elmúlt egy évben, de ezt a helyzetet tovább nehezíti az, hogy változtatási tilalom is életbe lépett a városban, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál. Mindez egészen addig tart, amíg el nem készül az új építési szabályzat, ami lehet néhány hónap vagy akár néhány év.

Fotó: Getty Images – Érd