Nem csak a brutális kamatok miatt fagyott le a lakáspiac

Jelentős mértékben belassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a vevők száma a korábbi töredékére esett vissza. Ennek legfőbb oka az ingatlanközvetítők véleménye szerint a kamatok emelkedése, ugyanakkor néhány más tényező is közrejátszott a visszaesésben.

Az elmúlt egy évet szinte teljes egészében a kínálati piac jellemezte, a bizonytalanná váló pénzügyi környezet miatt a tavalyi év közepére már egyértelműen átfordult a piac keresletiből kínálatiba. A visszaesés alapvetően annak hatására következett be, hogy a lakáshitelek kamatai magasan járnak, ami mérsékli a vásárlási kedvet, illetve sokak számára lehetetlenné is teszi, hogy saját tulajdonú ingatlanhoz jussanak.

A magas infláció mellett annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. Nagyjából tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a kerületben, novemberre viszont megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott, ismertetik a tapasztalataikat a Balla Ingatlan irodavezetői.

Több hatás egyszerre

A szakértők szerint ugyanakkor több erő együttes hatása kellett a piaci helyzet átalakulásához. Nem csak a hitelkamatok emelkedése okozta az érdeklődés csökkenését, hanem az emberek romló jövőképe, az óriási infláció, amelynek része az üzemanyagárak emelkedése is, valamint az állampapír is jelentős vásárlóerőt vont el a piacról. A “befektetői oldal felszívódott”, mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek.

A háború okozta energiaár-robbanás már csak hab a tortán, ami a megnövekedett rezsiárakon keresztül tört be az emberek életébe, és tette szinte eladhatatlanná a korszerűtlen, magas fenntartású, szigeteletlen családi házakat és nagy alapterületű lakásokat. Emellett az építkezési költségek további drágulásának hatása tavaly ősz óta érezhető erősebben. Eltűntek ugyanis azok, akik építkezni, vagy akár felújítani akartak, és ehelyett a felújított vagy újszerű, mégis olcsóbb kategóriába tartozó ingatlanokat keresik.

Mindezeken túl pedig az agglomerációs ingatlanpiacot az is sújtja, hogy egyre kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget. Míg azonban a fővárosban rugalmasabban reagáltak a tulajdonosok a megváltozott piaci helyzetre, azaz csökkentik az árakat, addig az agglomerációban ez nem jellemző: maradtak a korábbi magas árak, amelyek elriasztják a vevőket.