Otthonaink hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkenthető megfelelő árnyékolással

Akár épületeik hűtési energiaigényének 33%-át is megspórolhatják nyáron a magyar ingatlantulajdonosok a megfelelő árnyékolók használatával, ám a hazai családi házak 58%-a, a társasházi lakásoknak pedig 56%-a nem, vagy nem megfelelően árnyékolt – derült ki az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. friss kutatásából. A mintegy 1900 fő megkérdezésével készült felmérés adatai szerint 10-ből 6 ingatlantulajdonos 500 ezer forintot költ otthona napfény és hő elleni védelmére, de az energiahatékonyság ezen formájának fontosságát a lakosság csak utólag, a beköltözés után ismeri fel.

A felmérésből kiderült, hogy a társasházi lakásoknak csupán 44%-a, a családi ház állománynak pedig mindössze 42%-a árnyékolt megfelelően. Az árnyékolt ingatlanok tekintetben változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek a nap hatásai ellen.

„Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban, amit az is mutat, hogy az árnyékolástechnikai eszközök vásárlóinak harmada elsősorban a legolcsóbb ár alapján választja ki otthona e fontos kellékét” – mondta Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. „Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között, egy családi ház nyári hűtési energiaigényének akár 33%-a, téli fűtési energiaiszükségletének pedig akár 44%-a is megtakarítható”.

Jelentős eredmények

Ezt támasztja alá az is, hogy szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Ennek eredményeként mind a családi házak, mind a társasházi lakások tulajdonosainak negyede mintegy ötezer forintot, harmaduk pedig jellemzően öt-tízezer forint közötti összeget takarított meg a nyári hónapok során havonta azzal, hogy az árnyékoló használata révén nem kellett, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia. Az energia megtakarítás mellett további pozitívum, hogy ezzel jelentősen csökkenthető volt a légkondicionálók használatának egészségügyi kockázata is.

Annak ellenére, hogy az árnyékolók gyorsan megtérülő befektetésnek tekinthetők, óvatosság jellemzi a lakosságot ezen eszközök vásárlása terén. Erről árulkodik az is, hogy az árnyékolt házak és lakások tulajdonosai közül 10-ből 6 válaszadó kevesebb mint félmillió forint, további 3 tulajdonos fél és egymillió forint, minden tizedik pedig egy-másfél millió forint ráfordítással árnyékolta otthonát. A fejlesztést a megkérdezettek több, mint fele utólag, beköltözés után valósította meg.

A klímavédelem és az energiahatékonyság szempontjából is jó hír ugyanakkor, hogy az otthonukat eddig még nem árnyékoló ingatlantulajdonosok 85%-a tervezi, hogy valamilyen árnyékolástechnikai eszközzel védekezik majd a napfény és a hő ellen. Az árnyékolásban egyáltalán nem gondolkodó szűk kisebbség (15%) szerint azonban az árnyékolástechnikai eszközök túl drágák, a szerencsésebbek otthona előtt pedig fa adja az árnyékot, így ők továbbra sem tervezik a napfény elleni védekezést.

Fotók: Atenád