Ötvenéves Magyarország legendás lakótelepe

Az Avas dombja a panelrengeteg megépítése előtt a szőlőiről és borairól volt híres, a szőlőkultúra azonban a szőlőket sújtó úgynevezett filoxéra járvány miatt az 1880-as években megszűnt, háttérbe szorult. A virágkorát élő diósgyőri kohászat dolgozóit és családjaikat pedig bő 50 év múlva el kellett helyezni, számukra épültek a lakótelep első ütemének lakásai az Avasra, írja a boon.hu.

A dombra épült lakótelep –  több mint 10 ezer lakásával – ma az ország egyik legnagyobb lakótelepe. A lakótelep város a városban. De vajon miért az Avas tetejére épült? Nagy Attila helytörténész szerint más tervek is születtek korábban a domb beépítésére.  A legenda szerint először Felsőzsolca mellé tervezték a lakótelepet. Oda, ahol most a bevásárlóközpont van – válaszolta a lap kérdésére.

Majd a város egy fontos embere Miskolc felé utazván meglátta az Avas dombját, és úgy gondolta, milyen izgalmas lenne, ha a város felé vonatozók hatalmas lakótelepet látnának. Persze, ez csak szóbeszéd, de tény, hogy annak a bizonyos miskolci elöljárónak végül igaza lett: valóban a magas házak az elsők, amiket észreveszünk a város felé haladva, tette hozzá a helytörténész.

Nagy Attila megemlített még egy a 60-as években készült tervet is az Avas beépítésére, amely egy 1966-ban kiírt pályázatra született. A pályázatra egyébként 8 kollektíva anyaga érkezett, tehát ennyiféle építészeti elképzelés volt arra, hogy hogyan lehetne az ebben korszakban – leginkább a kohászat munkaerő-igényéből adódó  – demográfiai bummot kezelni. 

Ma bő 50 év távlatából futurisztikusnak tűnnek az elképzelések. A tervek extra magas házakban gondolkodtak, van köztük 15-20, sőt, két 30 emeletes is. De végül a tervet a következő 10 évben annyiszor kellett módosítani, hogy semmi nem valósult meg a megálmodottakból.

Fotó: Getty Images