Óvatosabb lett az építőipar

A második negyedévben ugyan csökkent az építési fázisba lépő projektek értéke, de továbbra sem beszélhetünk alacsony számokról, az Aktivitás-Kezdés az 5. legmagasabb volt az elmúlt éveket nézve negyedéves szinten. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az elmúlt időszakban a kivitelezési költségek drasztikusan emelkedtek, ami önmagában jelentősen felfelé lökte a folyó árakon számolt Aktivitás-Kezdés mutatót, míg változatlan árakon a volumen ennél alacsonyabb lenne.

A magasépítések értéke nőtt

A magasépítések esetében bővülés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, az év második negyedévében több mint 560 milliárd forintot tett ki a megkezdett kivitelezések értéke a szektorban, ami túlszárnyalta az első negyedéves számot, valamint az elmúlt évek második legmagasabb szintjét jelentette 2021 április és június közötti időszaka után. Itt is igaz azonban, hogy az Aktivitás-Kezdést folyóáron számolva jelentősen emelte az elmúlt évek jelentős kivitelezési költségemelkedése.

A magasépítéseken belül ugyanakkor a lakáscélú magasépítésekben nagyon jelentős visszaesést hozott az idei második három hónap, míg a nem lakáscélú magasépítések számottevően bővültek, az Aktivitás-Kezdés mutató április és június között 500 milliárd forint fölé emelkedett, ami 2021 második negyedéves értéke után a valaha mért második legnagyobbnak számít.

2022 második három hónapjában a legnagyobb elinduló magasépítési projektek közé tartozott a Veszprémi várnegyed egyházi épületeinek felújítása, a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium, VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Kárpáti György Uszoda építése, a Sisecam üveg csomagolóanyag-gyártó üzem kivitelezése Kaposváron, a HelloParks pátyi és maglódi projektje, a BMW festőüzemének illetve központi irodaépületének I. üteme Debrecenben, a Rubin NewCo féltengelyt és kardántengelyt gyártó üzem I. üteme Felsőzsolcán, a Center Point 3 irodaház építése, a Magyar Posta Központi Csomagfeldolgozójának kivitelezése Maglódon, illetve a Budapesti Atlétikai Stadion szabadtéri edzőpályáinak építése.

Visszaesés a mélyépítéseknél

Az előző jelentésben már foglalkoztunk vele, hogy két nagyberuházásnak köszönhetően a mélyépítési Aktivitás-Kezdés minden eddigi rekordot megdöntött az első negyedévben. Ehhez képest a második negyedév jelentős visszaesést hozott, mindössze kevesebb, mint 240 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami ugyanakkor az előző évek átlagosnak nevezhető negyedéves szintjével azonos. Az első negyedévhez képesti mérséklődés az út- és vasútépítéseket érintette, az Aktivitás-Kezdés mutató esetükben nem érte el a 90 milliárd forintot. A nem út- és vasút mélyépítéseknél ugyanakkor több kivitelezés is elkezdődött, ami magasabb értéket képviselt, mint az első negyedéves, körülbelül 150 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb építőipari projektek közé mindössze egy útépítési beruházás került be, a 25. számú főút Szentdomonkos-Borsodnádasd közötti szakaszának kivitelezése. Ezen kívül még a nagyobb mélyépítési beruházások közé tartozott a negyedévben az Adonyi, Ercsi kistérség ívóvízhálózatának fejlesztése, illetve a Budapest és környéke víztermelő kútjainak ivóvízminőség-javítását célzó beruházás elindulása.

Kevésbé aktívak a társasházi lakásépítők

2022 április és június között mindössze kevesebb mint 60 milliárd forint értékben indultak társasházi lakásépítések, ami 2016 óta 2020 második felét nem számítva a legalacsonyabb összeget jelentette, úgy hogy azóta jelentősen nőttek az építési költségek, vagyis változatlan árak mellett nézve ez jóval kisebb építési volument jelent. Az első negyedévhez képest az Aktivitás-Kezdés visszaesése körülbelül 40 százalékos volt, ugyanakkor a 2021-es második negyedévhez képest ennél jóval kisebb, körülbelül 18 százalékos elmaradás volt mérhető. 

Összességében az idei első félévben a társasházi lakásépítési aktivitás nagyon szerénynek mondható a körülbelül 150 milliárd forint értékben megkezdett kivitelezésekkel, ami alacsonyabb a 2016 óta mért valamennyi első féléves számnál. A beruházások indítását továbbra is nehezítik a piaci bizonytalanságok, az építőanyagok nehézkes beszerzése illetve az előre nehezen megjósolható drágulásának mértéke, miközben a gazdasági nehézségek következtében a kereslet is visszaesni látszik, és finanszírozást is csak egyre rosszabb feltételekkel lehet találni. 

A piac szempontjából jelentős változás, hogy a kedvezményes áfával kapcsolatos határidőt további két évvel kitolták, így az építési engedélyek megszerzésével kapcsolatban már nem sürgeti a fejlesztőket az idei év végi határidő. A másik jelentős változás, hogy szintén könnyítést kaptak a beruházók a szigorodó energetikai szabályok bevezetésének két éves eltolásával. Szintén változás a piac szempontjából, hogy a nagyobb, 5000 négyzetméternél nagyobb épületek, valamint az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább 6 lakásból álló új, társasházi lakóépületek esetében vétójogot kap az állami főépítész vezette Országos Építészeti Tervtanács.

A 2022 második negyedévet illetően némileg nőtt az első negyedévhez képest a befejezett társasházi lakásépítések összértéke. Az Aktivitás-Befejezés így az első félévben valamivel 100 milliárd forint felett alakult a szektorban. Az idei évre azonban további jelentős mennyiségű beruházás befejezése várható, bár a piaci körülmények miatt elképzelhető, hogy több fejlesztés esetében csúszhat az átadás.

A társasház építések területi eloszlása továbbra is nagyon egyenlőtlen, 2022 első félévében az Aktivitás-Kezdés több, mint 60 százaléka Közép-Magyarországhoz volt köthető, ami nagyjából a 2014-2021 közötti időszakot jellemző szinttel azonos. Kelet-Magyarország részesedése a korábban megfigyeltnél magasabb volt 2022 első felében, míg Nyugat-Magyarország alacsonyabb részesédessel rendelkezett az idei év első 6 hónapjában a társasházi lakásépítésekből.

Fotó: Getty Images