Rendben, hogy olcsó lakást akarnak a vevők. De mégis mit?

Bővült a kínálat az elmúlt hónapokban, van miből válogatniuk a vevőknek. És habár a legnagyobb mértékben az árak határozzák meg a keresletet, úgy tűnik, hogy még egy-egy olcsó ingatlan után sem feltétlenül kapkodnak.

A vevők most nagyon válogatnak a felduzzadt kínálatból, mely továbbra sem minőségi ingatlanokból áll – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint az “impulzusvásárlások” teljesen eltűntek, és míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvétel eszközéhez nyúltak, most ez nem jellemző.

Leginkább a kisebb, 1-3 szobás tégla- és panellakásokat keresik, valamint az újszerű, korábban épült lakóparkokban található lakásokra is van igény, melyeknek a környezete is némileg magasabb életminőséget ígér. Természetesen ezeknél a vevők meg is fizetik az indokoltan magasabb árat. Az agglomerációt sem kerülik el az érdeklődők, ahol a családi házak piacán jelentős alkukkal lehet találkozni. Kivételt itt az energiahatékony ingatlanok képeznek, melyekből nagyon kevés az eladó, és “horroráron” kínálják őket.

Az V. és XIII. kerületben is leginkább az egy-másfél szobás, erkélyes lakásokat keresik a vevők, amelyek ára jelenleg 30-60 millió forint között mozog elhelyezkedéstől és egyéb adottságoktól függően. Amit viszont szinte egyáltalán nem keresnek, azok a felújítandó és a nagy alapterületű lakások, de ide sorolhatók még az újépítésű ingatlanok is, melyek átlagos négyzetméterára 1 millió forint felett jár a két kerületben, sőt, elérheti akár a 4 millió forintot is.

A kis lakásokra van igény

Nincs ez másként a többi belső kerületben sem. A VI., VII., VIII. és IX. kerületekben még mindig a kicsi-közepes méretű, vagyis 1-1,5-2 szobás, jó állapotú, kevés felújítást igénylő lakásokra mutatkozik a legnagyobb kereslet. Ezek elhelyezkedéstől függően mintegy 25-50 millió forint között áron kerülnek általában értékesítésre. A IV. és XV. kerületben a legkeresettebbek a felújított, korszerű, gazdaságos lakások és házak. Továbbra is favorit a 1,5-2 szobás lakás, és keresettek az energiahatékony családi házak melyek fűtésüket tekintve beleférnek a rezsivédett kategóriába.

A XIV. és XVI. kerületben is a leggyorsabban a kisebb garzon vagy másfél-, kétszobás lakások kelnek el, ugyanakkor az is érzékelhető, hogy a korábbinál szerényebbé vált az érdeklődés a panellakások iránt, mérséklődött az elmúlt éveket jellemző “panelőrület”. Ugyanígy az újépítésűek iránt sincs most túl nagy kereslet, mely abból a szempontból érthető is, hogy az átlag négyzetméterárak ebben a szegmensben 1,2-1,3 millió forint környékén járnak.

A Balatonnál sincs ez másként. A legkeresettebb ingatlanok most az “olcsó ingatlanok”, melyek azért viszonylag közel találhatók a tóhoz, és többnyire garzonlakások vagy 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralók. Ezeket 40-60 millió forintért keresik a vevők. Emellett érezhető az igény az újépítésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal – például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével – felszerelt ingatlanok iránt is, mondják a Balla Ingatlan szakértői.

Fotó: pixabay