Rossz hír, hogy véget ért az aranykor. Ráadásul a magyarok kihagyták a felét

Nincs nálam a bölcsek köve, így nem tudom megmondani, hogy milyen lehet az ingatlanpiac az elkövetkezendő időszakban, kezdte az előadását Scheer Sándor, majd személyesebbre vette a hangvételét. Leszoktam a rádióhallgatásról, ha kocsival utazom, helyette podcast felvételeket hallgatok. Legutóbb egy interjúalany azt ecsetelte, hogy milyen szerencséje van, hogy az elmúlt időszak aranykorában tudott kiteljesedni.

A felét kihagytuk, a másik fele sem volt teljesen perfekt

Ez az aranykor 2010-2020 közé tehető, és az a rossz hír, hogy ennek vége. Mi magyarok sajnos e korszak elejéről lemaradtunk, és csak 2014-15-ben csatlakozhattunk a prosperitás időszakához.

Volt már ilyen ígéretes korszak a magyar történelemben, itt említhetjük meg az 1879-95 közötti időszakot, ekkor teremtettük meg az acéliparban a tömegtermelést, ami magával húzta a gépipar fellendülését, ez pedig számos iparágat ösztönzött és fejlesztett. Az elektromos áram használata is szintet ugrott, de sorolhatnánk még, elég csak az autógyártásra, a rádiókészülékre vagy éppen a Diesel motorra gondolnunk.

De hogyan kezeltük a mostani aranykort Magyarországon? Ezt a lehetőséget mi részben használtuk ki, hiszen nem hoztuk ki belőle a maximumot. Az ország sokat költött beruházásokra, bár nem mindig jól és optimálisan, de legalább ezek a fejlesztések már itt maradnak velünk. Ugyanakkor nem hoztunk létre világmegváltó épületeket, „csak” jókat. Az építőipar jelentős része nem mozgott együtt ezzel a fejlődési ívvel, megvalósították a feladatokat, de a cégek jó része nem fejlődött szervezetileg, mondta Scheer Sándor.

Mennyiség volt, minőség kisebb mértékben. A jót nagyon könnyű megszokni és ebbe az állapotba belekényelmesedni. Jelenleg bajban van a gazdaság és Európa, a döntéshozókat sem irigyeljük ebben a rendkívül turbulens világban. Az emberek alapvetően lineárisan gondolkodnak, miközben a világ tíz éve exponenciálisan fejlődik.

2024-ig visszaesés

Az ingatlanpiac egy olyan iparág, ahol a semmiből létrehozunk épületeket. Ezért nem könnyű megélni, hogy a most a statisztikák a lefelé menetet jelzi. Az elkövetkezendő 1-3 évet a felkészülésre kell szánnunk. Az állami beruházások sem állnak túl fényesen, nagyjából két évig nemigen épül majd új ingatlan. Már az idei év közepétől 2024-ig visszaesést prognosztizálhatunk, tette hozzá a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

Ellenben jó hír, hogy önálló minisztérium irányítja majd az építőipart és ingatlanpiacot. Egyrészt központosítás várható, ami azt jelenti, hogy törekednek a beruházások összehangolására. Másrészt az új kerettörvény, amin dolgozik a minisztérium, lehetőséget biztosít arra, hogy a verseny újra feléledjen. Így például az uniós pályázatoknál csak megfelelő számú jelölt esetén lehet tendergyőztest hirdetni, persze ha a beruházási keret nagyságrendjével megegyezik a végső ajánlat.

Az elkövetkezendő idők a költségek optimalizálásáról és a fenntarthatóságról is szólnak majd, többek között például a BIM teljes körű bevezetéséről vagy éppen az építőanyag-piac rendezéséről. Jó lenne, ha a kerettörvény nem csak az állami beruházások, hanem a magénbefektetések számára is bizonyos szempontokat és kereteket meghatározna.

Optimistának kell lenni!

Fontos az optimizmus, vagyis a pohár nem félig üres, hanem félig tele van. Hiszen az elmúlt évtizedben sok vállalat megfelelő profitot ért el, és tudhattuk már korábban is, hogy ez nem lesz mindig így. Az a feladatunk, hogy a mennyiség helyett a minőségre törekedjünk. Kezdjünk el a régi épületek felújításával is intenzívebben foglalkozni, jobban koncentráljunk a rozsdaövezetekre, hangsúlyozta Scheer Sándor.

Miközben az állam visszafogja a beruházásokat, erőteljes iparosítás is zajlik évek óta, ami jó hatást gyakorolhat az ingatlanszektorra. Miután aláírták Debrecenben az új akkumulátorgyár alapító szerződését, arra is kell gondolnunk, hogy ott ötezer új lakást kell építeni, illetve kereskedelemi létesítményeket kell fejleszteni. Vagyis nyílnak új lehetőségek, csak nyitott szemmel kell járnunk.

Bátornak kell lenni ebben az időszakban, nem csak a beruházásainkra kell koncentrálnunk, hanem a vállalatfejlesztésbe is invesztálnunk kell. Pozitívan kell gondolkodnunk, eszembe jutott egy 2008-as cikk a Financial Times-ban, ahol néhány pontba sűrítették a válságkezelő intézkedéseket. Ezek többek között: tartsd meg az értékeidet, ápold az emberi kapcsolataid, fejleszd önmagas és a céged, becsüld meg a kreatív embereket.

Nagyon fontos az ingatlanszakma számára, hogy ne álljunk meg a fejlesztésekkel, mert felelősek vagyunk az iparágért, a dolgozókért és az országért, zárta a gondolatait a Market Építő Zrt. vezérigazgatója Real Estate Beach Conference rendezvényén, amelyet Az Év Irodája csapata szervezett.