Rozsdaövezetek – beálló, konyha is kijöhet 5 százalékból

Április végén, a Rozsdaövezeti Bizottság döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, három XI., és egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lakóprojekt járulhat hozzá a főváros ingatlanállományának megújításához.

„A rozsdaövezeti beruházások általában nagy volumenű projektek, amelyekben több lépcsőben, százas, akár ezres nagyságrendben épülnek új lakások. A beruházók szemszögéből ezeknek a területnek a legnagyobb előnye a kivitelezés mérethatékonysága és az előnyös fekvés. A városok szempontjából nézve pedig a jellemzően elhanyagolt telkeknek az újrahasznosításával bővül az újlakás állomány, felgyorsul az infrastruktúra, a tömegközlekedés és a szolgáltatások kiépülése valamint a lakóövezetek összekapcsolása . Az otthonkeresők szempontjából pedig a rozsdaövezetekben érvényes adóvisszatérítés lehetősége jelent – főként a Zöld Otthon Program keretének kimerülése után – kecsegtető lehetőséget” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A folyamatosan emelkedő ingatlanárak miatt a támogatás összege évről évre növekszik, míg vásárlóereje gyakran inkább már erodálódik, azonban még ma sem elhanyagolható az adóvisszatérítés igénylésével elérhető árelőny. Az 5 százalékos áfa mértéknek szemléltetésére vegyünk egy átlagos, fővárosi rozsdaövezeti újlakást. A mai árszínvonalat figyelembe véve egy tipikus rozsdaövezeti, 1,4 millió forint négyzetméterárú, 50 négyzetméteres újlakás esetében a visszaigényelhető áfatartalom körülbelül 3,3 millió forint.

„Amennyiben lehetséges lenne a lakáshoz plusz alapterületet vásárolni, úgy 3,3 millió forintból körülbelül 2,5 négyzetméterrel, egy kisebb dolgozósarokkal bővíthetnénk új, rozsdaövezeti otthonunkat. A realitás talaján maradva, ekkora összegből egy tipikus újépítésű projektben egy fél teremgarázs-beállót, vagy egy teljes felszíni parkolóhelyet, illetve akár egy nagyobb tárolót vásárolhatnánk, ha pedig lakásberendezésben gondolkodunk, akkor a lehetőségek száma szinte végtelen” – mondta Valkó Dávid.

Amennyiben garázs, kocsibeálló vásárlására fordítaná valaki a visszaigényelt összeget, úgy a befektetési célú vásárlás is felmerülhet, a már meglévő parkolási lehetőség mellé egy másikat vásárolva, amennyiben erre van lehetőség, akár abban a projektben, ahol a lakás megépült, akár egy másik, olcsóbb lokációban. Ebben jelenthet könnyebbséget a friss jogszabályváltozás, ami alapján a társasházi parkolóhelyek önálló ingatlanként is ingatlannyilvántartásba vehetők. Szintén a parkoláshoz kapcsolódó, értéknövelő beruházás lehet az elektromos töltő utólagos létesítése, amire az adóvisszatérítés összege bőséges fedezetet nyújthat.

A példánkban kiszámított 3,3 millió forintból egy 50 négyzetméteres lakás kényelmi szintje is bőségesen emelhető, az összegből kiépíthető egy teljesen gépesített konyha, ami már jellemzően nincs benne az újlakások árában. Ugyanígy utólagosan beszerezhetőek olyan extra szolgáltatások, mint a motoros redőnyök, riasztó, légkondicionáló, bővített okosotthon megoldások is.

Így lehet öt százalékból nulla

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az Áfa törvény szerint azon lakások esetében lehet érvényesíteni a visszatérítést, amelyeket rozsdaövezeti akcióterületen létesített, többlakásos lakóingatlanban alakítottak ki vagy fognak kialakítani, hasznos alapterületük nem haladja meg a 150 négyzetmétert és használatba vételük még nem történt meg, vagy a használatbavételi engedély véglegessé válása és az értékesítés között nem telt el két év, illetve egyszerű bejelentés esetén a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el két év. A támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljából épített vagy építtetett, és az igénylő részére értékesített. A visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani azt, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Azaz a lakásár azon részére, amit azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.