Sokként hatottak a lakáshitelek magas kamatai a lakásvásárlókra

A magas hitelkamatok erősen visszafogták az ingatlanpiacot az elmúlt egy évben, de most némi enyhülés következhet be az önkéntes kamatplafon hatására, ugyanakkor a 7 százalék környéki kamatszintek még egy kicsit messze vannak a szakértők szerint ideálisnak tekintett állapottól.

Ha a számokból indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy az idei év első nyolc hónapjában több mint 60 százalékkal kevesebb hitelt folyósítottak a bankok, mint 2022 augusztusáig, illetve azt is, hogy utoljára 10 éve volt ilyen alacsony a lakáshitelszerződések száma. De nem rajzolódik ki jobb helyzet az ingatlanközvetítők szavai alapján sem.

Annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket, és a magasra kúszó ingatlanárak mellett ezek hatására teljesen ledermedt az ingatlanpiac – mondják a Balla Ingatlan tanácsadói az elmúlt egy év ingatlanpiaci eseményeit értékelve.

És míg korábban sokan a lehetőségeikhez képest drága ingatlanoknál a hitelfelvétel eszközéhez nyúltak, az elmúlt hónapokban ez nem volt jellemző. A hitelfelvétel a magas kamatok miatt minimálisra csökkent. Igaz, akadtak érdeklődők, de a szakértők nem nagyon találkoztak olyan tranzakcióval, amely ne készpénzes lett volna. Az viszont előfordult, hogy egy-egy vevőről kiderült, mégsem kapja meg a hitelt, amire számított, illetve olyan is akad, aki eltűnt, miután a hitelfelvételi lehetőségek iránt érdeklődött.

Akik hitelfelvételben gondolkodtak, azok jelentős része a megemelkedett kamatok mellett már nem akart vagy tudott hitelt felvenni, hiszen közel duplájára emelkedtek a törlesztőrészletek a korábbiakhoz képest. De nem csak a hitelfelvételek száma, hanem az átlagos hitelösszeg is nagyot csökkent: a korábbi 20 milliós átlag helyett inkább csak 10-15 millió forintos hitelekről beszélhettünk már. Újépítésű ingatlanok esetében lehetett inkább kisebb mértékű csökkenéssel találkozni, itt az átlag 20-25 millió forint között alakult.

Mikor érkezhet a fellendülés?

Az elmúlt időszakban a fiatalok szinte csak támogatott hiteleket vettek igénybe, mint a CSOK és a babaváró. És míg korábban a vevők a vételárnak akár 70-80 százalékát is hitelből finanszírozták, az elmúlt hónapokban inkább csak 20-40 százalékos aránnyal lehet találkozni.

Az elmúlt évben tapasztalható ingatlanpiaci visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érintette a lakáshiteleket is. Míg korábban egy lakásvásárlás összegének akár 60-70 százalékát is hitelből finanszírozták a vevők, ez az arány 30-50 százalék közé esett vissza.

Arról, hogy a csökkenő kamatok ténylegesen mennyire mozdítják meg a befagyott ingatlanpiacot, egyelőre viszont még korai beszélni, annál is inkább, mert az ideálisnak tekintett, 6 százalékos, illetve az alatti, “csábító” szintek még nem érkeztek meg. A fellendülés az optimista várakozások szerint is legfeljebb csak 2024 második negyedévében várható, tették hozzá a Balla Ingatlan szakértői.

Fotó: Getty Images