A Szilícium-völgyben átvették a hatalmat. A dicső metropolisz káoszba süllyed?

A San Francisco-öböl környékén több mint hét millió ember él, ezzel az USA ötödik legnagyobb városi régiója. Többek között a szomszédos területen található a Szilícium-völgy, ahol a világ legnagyobb tech vállalatai telepedtek le. Vagyis a helyi irodapiac világszinten is meghatározó tényező, ahol most úgy tűnik, némileg átrendeződnek a viszonyok.

San Francisco irodapiacán a technológiai multik és a feltörekvő startup cégek miatt a bérleti díjak mindig is magasak voltak, azonban a metropolisz presztízse jócskán visszaesett a járvány után. A nagyváros komoly kihívásokkal szembesül az irodai kihasználtság és a bérbeadás terén, mivel a dolgozók távmunkára váltottak, és olyan területekre költöztek, ahol olcsóbbak a megélhetési költségek. A város központi üzleti negyedében lévő épületek általában jobban teljesítenek, míg a centrumtól távolabb eső irodaházak, amelyek népszerűek lehettek a járvány előtt, most nehezen kiadhatók.

A biztonsággal, az életminőséggel és a hajléktalansággal kapcsolatos aggodalmak tovább fokozták ezeket a problémákat, amelyek arra késztettek több vállalatot, hogy máshol keressenek munkatereket, vagy állandó távmunka mellett kötelezzék el magukat. Elég csak egy bizarr példát említeni: a Prologis vezérigazgatóját, Hamid Moghadamot a múlt hónapban kirabolták, vagyis San Francisco előkelő negyedében lévő otthonában sem voltak biztonságban az ingóságai.

Ekkor jött a képbe a közeli Szilícium-völgy központja, San Jose, ahol mind az irodaterületek, mind a lakosságszám erőteljes növekedésnek indult. A város közismert volt már eddig is a nagy technológiai vállalatok kampuszairól, de ezen kívül mindenki ment San Franciscóba, legyen az állandó lakhatás vagy éppen szórakozás. San Jose olyan nagyágyúkat vonzott magához korábban, mint a Netflix vagy éppen a Paypal. Azonban a dolgozók többsége ingázik, a vállalatok privát buszokkal szállítják az alkalmazottakat, akik egyébként életvitelszerűen San Franciscóban laknak.

Tíz éve azonban San Jose városa ambiciózus tervet fogadott el, amely nem csak új munkahelyek teremtését tűzte ki maga elé, hanem a települést komplex módon kívánja fejleszteni, így a vegyes használatú beruházások ösztönzik az embereket arra, hogy egyre nagyobb számban telepedjenek le a városban, és ne csak ingázzanak. 2023-ra 25 ezer új otthon megépítését tűzték ki célul, ami egyelőre nem fog megvalósulni, de az irány ez volna.

A Colliers adatai azt mutatják, hogy San Jose irodapiaca sokkal jobban teljesít, mint San Franciscóé. Míg itt 9-10 százalékos az üresedés, addig a metropoliszban 20 százalék körüli annak mértéke. San Jose népszerűségét jelzi, hogy egy nemrégi felmérés szerint a millenniumi generációba tartozók – az 1981 és 1996 között születettek – jelentős része preferálja a várost San Francisco kárára. San Jose belvárosában, az egyik luxuslakás-fejlesztésnél jelenleg 4000 fős várólista van az épülő otthonokra.

San Joséban az új fejlesztések közé tartozik a Google 80 hektáros vegyes felhasználású projektje, amelyet előreláthatólag jövőre fognak elindítani. Ez lehet a város történetének legnagyobb fejlesztése. A leendő kampuszban négyezer otthon épül fel, míg az új irodákban várhatóan 25 ezer alkalmazott fog dolgozni. Emellett a Facebook és az Apple is bővíteni kívánja hídfőállásait a Szilícium-völgyben.


San Francisco

Azonban San Francisco tisztviselői sem tétlenkednek, hiszen nagyszabásű tömbrehabilitációs tervet fogadtak el, hogy a köztereket olyan színvonalas zónákká alakítsák át, ahová szívesen térnek vissza a gyalogosok. A turizmus időközben helyreállt, az utazók pedig eleve gyalogos forgalmat generálnak, ami magával húzza a kiskereskedelmet is.

Még egy érdekes különbség adódik a két város között, mégpedig az, hogy San Francisco a szoftverről szól, míg San Jose a hardverről. Utóbbihoz hatalmas kutatási-fejlesztési központok társulnak, ahol a dolgozóknak fizikailag is jelen kell lenniük, míg a szoftver esetében nagyszerűen működik a távmunka, így aztán nem csoda, hogy ekkora az üresedési ráta.

Címlapkép: Getty Images – San José